eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb rossz hír a napozásról!

A napsugárzás csökkentheti a folsavszintet a fiatal nők szervezetében - figyelmeztettek ausztrál kutatók.

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói 45 fiatal - 18-47 éves - egészséges nőt tanulmányoztak Brisbane-ben, és kimutatták, hogy a nagymennyiségű UV-sugárzás akár 20 százalékkal is csökkentheti a szervezet folsavszintjét.

"Ez aggodalomra ad okot, mivel a folsav előnyei közismertek. (...) A folsav csökkenti a vetélés esélyét, a velőcső rendellenességeit, mint például a nyitott gerinc kialakulását a magzatnál" - közölte Michael Kimlin professzor, a tanulmány egyik készítője közleményben.

David Bordal, a Journal of Photochemistry and Photobiology folyóiratban megjelent tanulmány másik szerzője szerint további kutatások, ellenőrzött klinikai próbák szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen kimutassák a kapcsolatot az UV-sugárzás és a folsavszint-csökkenés között.

A folsav vízben oldódó vitamin. Fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós anyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin. A folsav elsődleges természetbeli forrásai a leveles zöldségek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×