eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kevesebb metánt bocsát ki a tehén, ha kukoricát kap

Kicsit kevesebb metánt böfög fel a tehén, ha fűfélék helyett nagyrészt kukoricával táplálják - derült ki az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági kamara felméréséből.

A kutatók az alsó-rajnavidéki Kleve kísérleti gazdaságában vizsgálták meg, hogyan hat a takarmány összetétele a károsanyag-kibocsátásra. A metán üvegházhatású gáz, mely mintegy 25-ször erőteljesebben károsítja a klímát, mint a széndioxid.

A takarmánykutatás során 120 napon át két csoportra osztották a teheneket. Különböző istállóban helyezték el őket, és más takarmányt kaptak. Az a 48 tehén, amelyik főként kukoricát evett, átlagosan állatonként napi 340 gramm metán bocsátott ki.

A másik csoport főként füvet kapott, és a metánkibocsátás átlagos értéke náluk 360 gramm lett. A metán a kérődzőknél a fűfélék emésztése során keletkezik.

Egy következő felmérésben azt vizsgálják meg a kutatók, van-e a csersavnak hatása az állatok emésztésére és az általuk felböfögött metán mennyiségére.

A német környezetvédelmi hatóság adatai szerint 2011-ben az ország teljes metánkibocsátásának több mint 50 százaléka a mezőgazdaságból származott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×