eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kiállta az űrtesztet a gekkó ihlette robot

A gekkó ihlette, kanadai fejlesztésű robot a tesztek szerint a világűrben is jól vizsgázna, azaz a jövőben talán helyettesíthetné az emberi munkát az űrhajók veszélyes, külső javításainál - jelentette be közleményében az Európai Űrügynökség (ESA).

Kanadai kutatók a tükörsima falakon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztették ki az apró robotot 2011-ben. A mintegy 240 grammos gép szívókorongok, mágnesek vagy ragasztó nélkül rögzül a sima felületekre, titkának nyitja pedig a gekkótalp szerkezetét utánozó lemezek, amelyeket mikroszkopikus nagyságú szőrök borítanak.

A kis robot jól példázza, hogyan utánozza a technológia a természet kínálta megoldásokat - magyarázta Michael Henry, a gépet kifejlesztő kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója.

A hollandiai Noordwijkben található ESA-laboratórium légüres térben, szélsőséges hőmérsékleteken végzett tesztjét a robot kiállta: tökéletesen működött a világűrre jellemző körülmények között.

A kísérlet sikere azt jelenti, hogy egyszer talán az űrben is használható lesz a kis gép - vélte Laurent Pambaguian, az ESA tudományos munkatársa. Az Abigaille névre keresztelt robot utódai a jövőben megkímélhetik az űrhajósokat a veszélyes űrsétáktól, amelyek azért szükségesek, hogy a sürgős javításokat elvégezhessék a meghibásodott űrhajókon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×