eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hatalmas hullócsillag-raj érkezik felénk

Az év során csak kevés meteorraj mutat olyan mértékű aktivitást, ami az amatőr csillagászok nagy többségének, sőt a nagyközönségnek az érdeklődését is felkelti. Ezek egyike a január 3-án tetőző Quadrantidák.

Kevés meteorraj mutat olyan mértékű aktivitást, ami az amatőr csillagászok nagy többségének, sőt a nagyközönségnek az érdeklődését is felkelti. Ezek egyike a január 3-án tetőző Quadrantidák, amely nevét a ma már nem létező Quadrans Muralis (Fali Kvadráns) csillagképről kapta. Ezt az alakzatot, amely a középkor végének, a kora újkornak a legfejlettebb csillagászati pozíciómérő műszere volt, az Ökörhajcsár és a Sárkány csillagképek területéből hasították ki. Bár maga a konstelláció már nem használatos, a meteorraj elnevezése őrzi az emlékét - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Január 3-án, pénteken este lehet részünk a hullócsillag-raj látványában, amelynek láthatósága majdnem a legkiválóbb. Hold nem lesz az égbolton, azonban a raj radiánsa csak a hajnali órákban emelkedik magasabbra, annak ellenére, hogy cirkumpoláris. Az előrejelzések szerint a maximum 19:30 UT körül várható, amikor a terület az északi horizont közelében fog tartózkodni. Amennyiben beválik az előrejelzés, akkor nagyszerű látványban lehet részünk, ahogy a horizont közeléből induló, nagyon lapos szögben érkező meteorok, rendkívül hosszan repülnek, lassan égnek el légkörünkben.

Ha a maximum nem lesz olyan éles, akkor hajnalban tovább folytatódik a tűzijáték: egy, a nyári Perseidákhoz nagyon hasonló, sőt, talán még azt is felülmúló látványosságban lehet részünk, lévén, hogy a Quadrantidák akár 80-100 meteort is produkálhatnak óránként. (Forrás: Az IMO 2014-es meteorraj-kalendáriuma http://www.imo.net/calendar/2014)

Akik a Quadrantidákat meg szeretnék figyelni, valószínűleg utazniuk kell a Kárpát-medencét megülő köd miatt. Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai előrejelzéseket és a műholdképeket - jegyzi meg a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×