eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bemutatta a BMW az első elektromos meghajtású modelljét

Bemutatták hétfőn a BMW első elektromos meghajtású modelljét, az i3 városi kisautót.

Az i-modellcsalád első sorozatgyártású tagjának hármas világpremierje volt, egyszerre mutatták be Londonban, New Yorkban és Pekingben. A bajor autógyártó cég szerint a modell forradalmi változást hoz az elektromos autók piacán. Az i3 úgy változtatja meg az egyéni közlekedést, mint a mobiltelefon a kommunikációt" - idézte a német sajtó Ian Robertsonnak, a BMW igazgatótanácsi tagjának a kocsi londoni bemutatóján elmondott beszédét.

A legfontosabb technikai újítás, hogy az utaskabin rendkívül könnyű anyagból, szénszál-erősítésű műanyagból készül, így a kocsi nem nehezebb egy hasonló méretű, hagyományos meghajtású autónál. A cég szerint azonban a kocsi koncepciója teljes egészében forradalmi. A fő elv a fenntarthatóság és hatékonyság. Ezeket az elveket a gyártásban, a felhasznált anyagokban és a kocsi használatában is érvényesítik.

A gyártási folyamatot úgy tervezték meg, hogy a lehető legkevesebb üvegházhatású gáz kerüljön a légkörbe. Az anyaghasználatra jellemző, hogy az ülések újrahasznosított PET-palackok felhasználásával készülnek, az utasteret díszítő faburkolatok pedig eukaliptuszból, mert azt nem kell vegyszerekkel kezelni.

Az elektromos motor 7,2 másodperc alatt gyorsítja fel óránkénti 100 kilométeres sebességre a világ első prémiumkategóriás elektromos kocsijának szánt modellt. Egy töltéssel 130-160 kilométert lehet megtenni. A hatékonyság jegyében a kocsi egyik változatát az elektromos motor mellett egy 650 köbcentis benzinmotorral is felszerelik, ennek révén 300 kilométerre nő a hatótáv. A városi autót egy sor szolgáltatással együtt árulják. Ugyancsak a hatékonyság jegyében fejlesztették ki például azt a szolgáltatást, hogy a tulajdonos kedvezményesen bérelhet hagyományos meghajtású BMW-t, ha hosszabb útra indul.

Az i3 ősszel kapható az európai piacon, Amerikában és Ázsiában jövőre vezetik be. Az alapmodell ára csaknem 35 ezer euró.

A BMW adatai szerint 2010-ben valamennyi gyártót együttvéve világszerte csupán 7 ezer elektromos meghajtású kocsit adtak el, a piac azonban robbanásszerűen nő, és az idén már 150-160 ezer között lehet az értékesített elektromos autók száma. A városi autózás ökológiailag és gazdaságilag fenntartható, hatékony formája iránt a városi népesség növekedésével együtt egyre nagyobb lesz a kereslet - jósolta Ian Robertson, idézve az ENSZ becslését, amely szerint a következő 20-25 évben több mint a kétszeresére emelkedik, 4-5 milliárdra nő a városban élők száma.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×