eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Itt az újabb komoly fenyegetés

Az ENSZ előrejelzéseihez képest 60 százalékkal gyorsabban emelkedik a globális tengerszint, komoly fenyegetést jelentve a világ alacsonyan fekvő területeire nézve - figyelmeztet egy új tanulmány.

A katari Dohában hétfőn megkezdődött 18. ENSZ Klímaváltozási Konferenciához időzített jelentés szerint azonban a globális átlaghőmérséklet-emelkedés mértéke összhangban van az ENSZ forgatókönyvében feltüntetett értékkel. "A globális felmelegedés üteme nem lassult, és még csak el sem maradt az előzetes becslésektől" - mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Stefan Rahmstorf, a potsdami Éghajlati Hatásvizsgáló Kutatóintézet munkatársa.

A szakemberek összevetették az ENSZ-előrejelzéseket és a valóságban mért adatokat az 1990-es évek elejétől kezdődően egészen 2011-ig bezárólag. Az Environmental Research Letters című folyóiratban közölt tanulmány műholdas adatai szerint a globális tengerszint évente 3,2 milliméterrel növekedett az elmúlt harminc évben, mintegy 60 százalékkal meghaladva az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által korábban felvázolt két milliméteres évenkénti értéket.

Az IPCC 2007-ben kiadott legutóbbi jelentése 18 és 59 centiméter közöttire becsülte a globális tengerszint-emelkedés mértékét erre az évszázadra, figyelmen kívül hagyva, hogy a grönlandi és antarktiszi jégtakarók felgyorsult olvadása jelentősen növelheti az óceánok vízmennyiségét. Az elmúlt évszázadban nagyjából 17 centiméteres növekedést mértek a kutatók.

Rahmstorf legjobb esetben is 50 és 100 centiméter közöttire becsüli a mostani évszázad folyamán végbemenő tengerszint-emelkedés mértékét, amelyet az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése tovább fokozhat. A magasabb globális hőmérséklet hatására több jég fog elolvadni a szárazföldi területeken, és növekedni fog az óceánok vízmennyisége.

Ennek következtében az alacsonyan fekvő területeknek - a csendes-óceáni szigetállamoktól és Bangladestől kezdve Tokióig és New Yorkig - a dühöngő hullámok és az erózió fokozottabb kockázatával, illetve a legsúlyosabb forgatókönyv esetén a teljes "elmerüléssel" kell szembenézniük.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×