eur:
390.59
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyelőre nem lesz oltás a cukorbetegség ellen

Elbukott egy 1-es típusú diabétesz elleni kísérleti vakcina a három fázisú klinikai kipróbálás második lépésében - közölték a teszt orvosai a The Lancet brit orvosi folyóirat online kiadásában.

Az 1-es típusú cukorbetegség kifejlődésének megelőzésére tervezett vakcina elvileg úgy működne, hogy megvédi a hasnyálmirigyben az inzulint termelő béta-sejteket az immunrendszer támadásától.

A vakcinálás alapelképzelése az volt, hogy ha a glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) elnevezésű enzim kis dózisával beoltják a pácienst, akkor megtaníthatják immunrendszerének T-sejtjeit arra, hogy tolerálják e vegyületet. A túlérzékeny immunrendszer ugyanis ezt, a béta-sejtek előállításában kulcsfontosságú enzimet támadja meg.

A klinikai kipróbálásban, Kanadában és az Egyesült Államokban összesen 145 páciens vett részt, akik életkora három és 45 év között volt, és a megelőző három hónapon belül diagnosztizálták náluk az 1-es típusú diabéteszt. A vizsgálatba bevont embereket három csoportba osztották, az elsőben csak a vakcinát kapták, a másodikban a vakcinát és egy immunerősítőt együtt, a harmadikban pedig csak immunerősítő szert.

A teszt folyamán mindhárom csoportban hasonlóan alakult a pácienseknél a betegség előrehaladása, és a tapasztalt mellékhatásokban sem voltak különbségek. Az eredményt Jay Skyler kutatásvezető, a Miami Miller Orvosegyetem munkatársa ismertette.

Az 1-es típusú diabétesz - amelyet korábban fiatalkori cukorbetegségnek is neveztek - a diabéteszes páciensek öt-tíz százalékát érinti. Tipikusan gyerek- vagy fiatal korban jelenik meg, az érintettek további életükben napi inzulin injekciókra szorulnak.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×