eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Büntetéssel akadályozzák meg a torkoskodást

A hím tisztogatóhalak tesznek arról, hogy háremhölgyeik ne hízzanak el - derült ki egy brit-svájci kutatásból. Egy bizonyos mérettől ugyanis a nőstények nemet váltanak, és a domináns hímek riválisává válnak.

A tisztogatóhal (Labroides dimidiatus) hímjei korallzátonyokon található revírjeiken legfeljebb 16 nőstényből álló háremeket tartanak - közölte a Londoni Zoológiai Társaság (LZT) a Krone című osztrák internetes lap szerint. Valamennyi tisztogatóhal nőstényként jön világra, és mihelyst egy csoport legnagyobbikává növi ki magát, nemet vált.

A LZT a Neuenburgi és a Zürichi Egyetemmel, valamint az ausztrál Queenslandi Egyetemmel együttműködve kiderítette, hogy a hím tisztogatóhalak pontosan ellenőrzik nőstényeik nagyságát. A nagytestű nőstényeket büntetéssel akadályozzák meg abban, hogy túl sokat torkoskodjanak - írják a kutatók a Proceedings of The Royal Society B című folyóiratban.

A kutatók kísérletekben rekonstruáltak olyan szituációkat, amikor a tisztogatóhalak más halakat szabadítanak meg élősködőiktől. A tisztogatást általában a domináns hím együtt vezeti háreme legnagyobb nőstényével. Olykor munkájuk közben falánkká válnak a halak, és beleharapnak ügyfelükbe, ugyanis a parazitáknál sokkal jobb íze van a halpikkelyeket borító nyálkának. Az ügyfél a fájdalmas harapás hatására dühödten elúszik.

Amennyiben egy nőstény torkoskodik a nyálkából, a hím ezt megtorolja. A kutatók kísérletükben kimutatták, hogy a hímek sokkal agresszívebben reagálnak a szabálysértésre, ha azt egy tőlük méretben alig elmaradó nőstény követi el.

A kisebb nőstények ezzel szemben enyhébb büntetésben részesülnek. A kutatók úgy vélik, hogy a hímek számára a termetesebb nőstények nagyobb fenyegetést jelentenek, ezek ugyanis a nyálka-lakomáktól olyan méretet érhetnek el, hogy nemet váltanak, ezáltal pedig veszélyeztetik a domináns hím helyzetét.

Egy másik kísérletben a kutatók bebizonyították, hogy az ügyfelek értéke is befolyásolja a hím által a nassoló nőstényre mért büntetést. Amennyiben a nőstény sok táplálékot kínáló, értékes ügyfelet harapott meg, háremura sokkal erélyesebben utasította rendre.

A kutatók szerint a rendszabályozás hatékony volt: a keményen megbüntetett nőstények a későbbiekben sokkal együttműködőbbnek bizonyultak az értékes ügyfelek tisztogatása közben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×