eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Amerikáért aggódnak a tudósok

Az átható esőzések, szélsőséges havazások, óriási árvizek és pusztító aszályok a közeljövő amerikai időjárásának szokásos eseményeivé válhatnak - figyelmeztettek kutatók.

A Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Uniója) nevű amerikai civil szervezet által rendezett konferencián felszólaló kutatók hangsúlyozták: a szélsőséges időjárás fokozatosan általánossá válhat az Egyesült Államokban. Abban is egyetértettek, hogy mindennek hátterében - legalábbis részben - a klímaváltozás áll.

Katharine Hayhoe, a Texasi Műszaki Egyetem kutatója emlékeztetett arra, hogy a súlyos viharok és az elnyúló aszályok gyakoribbá válása kéz a kézben haladt az Egyesült Államokban, méghozzá sokszor ugyanazon a területen. Mint mondta, Nyugat-Texas például rekordhosszúságú száraz időszakot élt át az elmúlt öt évben, miközben két olyan súlyos vihar is esett erre az időszakra, amely átlagosan csak százévenként fordul elő.

Nikhil da Victoria Lobo, a Swiss Re nevű svájci viszontbiztosító szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy minél integráltabb egy gazdaság, annál erősebb tovagyűrűző hatása lehet egy helyi időjárási eseménynek az egész gazdaságra nézve. Emlékeztetett arra, hogy a természeti katasztrófák által évente átlagosan okozott gazdasági kár az 1980-as évek 25 milliárd dollárjáról (4700 milliárd forint) a 21. század első évtizedére 130 milliárd dollárra (24500 milliárd forint) emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×