eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kiderült, mire jó a ritka bajusz

A zavaros tengervízben is képesek a fókák a leghúsosabb halakat kiválasztani a bajszuknak köszönhetően: az örvények alapján ugyanis nem csupán a zsákmány jelenlétét érzékelik, hanem egyúttal felbecsülik azok alakját és méretét is - derítették ki német kutatók.

A Rostocki Egyetem kutatói egy betanított, Henry névre hallgató borjúfókával (Phoca vitulina) végeztek kísérleteket. Az állat képes volt megkülönböztetni az eltérő formájú evezőket az azok nyomán keletkező áramlás alapján.

A fókát arra tanították be, hogy különböző formák észlelésekor bizonyos táblákat nyomjon meg az orrával. Pár méterrel előtte a kutatók kicsi, nagy, szögletes, kerek vagy hullámos evezőkkel kavarták a vizet. Az állat még bekötött szemmel és füllel is képes volt megkülönböztetni a formákat azok úgynevezett hidrodinamikai ujjlenyomatai alapján.

A kutatók speciális képalkotó eljárással tették láthatóvá az evezők által keltett áramlást. Megállapították, hogy Henry képes volt felismerni a vízörvények különböző áramlási sebességeit, sőt érzékelte a lassan és gyorsan áramló víz közötti határt is.

Az ilyen pontosan kielemzett örvények alapján a tengeri emlősök valószínűsíthetően következtetni tudnak az úszó tárgyak méretére és alakjára. Korábbi kísérletekből tudott, hogy a fókák bajszukkal érzékelik a víznyomás változását az áramlatokban, ezáltal felismerik az előttük akár 35 másodperccel korábban elúszó halakat is. A cápák és más halak is képesek érzékelni ilyen nyomásváltozásokat, bár erre oldalvonalszervüket használják.

A német kutatók eredményeiket a Journal of Experimental Biology című szaklapban közölték a Die Welt internetes oldalának ismertetése szerint.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×