eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kiderült, miért hatástalan sokaknál az antidepresszáns

Angol és amerikai tudósoknak két különálló kutatás során első ízben sikerült szilárd bizonyítékot találniuk arra, hogy bizonyos génvariációk okozhatják a depressziót. Mindkét tanulmány az American Journal of Psychiatry hétfői számában látott napvilágot.

A népesség ötöde élete valamelyik szakaszában átél úgynevezett major depressziós epizódot. A lakosság négy százalékát sújtja a súlyos, valamint ciklikusan visszatérő depresszió (utóbbi jellegzetes megnyilvánulása a bipoláris zavar).

Egy 2006-os felmérés szerint Angliában és Walesben a depresszió miatt évente 100 millió munkanap esik ki, a veszteség kilenc milliárd fontot (2765 milliárd forintot) tesz ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra a depresszió a szív- és érrendszeri betegségek mellett a legnagyobb egészségügyi terhet jelenti majd.

Az egyik csoportot Pamela Madden, a St. Louis-i Washington Egyetem tudósa irányította, míg a másikat Gerome Breen, a King,s College London kutatója vezette. Az angol kutatók 800 olyan brit családot vontak be a vizsgálatokba, ahol előfordult ciklikusan visszatérő depresszió. Az amerikaiak a depresszió előfordulását, valamint az erős dohányzást vizsgálták ausztrál és finn családoknál. Mindkét vizsgálat erős összefüggést látott a depresszió és a 3p25-26 régióban előforduló génvariációk között.

A kutatók rámutatnak, hogy a depressziót sok gén okozhatja: a betegség kialakulásának kockázata 40 százalékban függ a génektől, a többit külső tényezők számlájára írják.

A tudósok reményei szerint 10-15 éven belül kutatásaik új, hatékonyabb gyógyszerek megjelenését eredményezhetik, a jelenleg alkalmazott antidepresszánsok ugyanis a betegek felénél hatástalanok.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×