eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Rájöttek, mitől tágul a Világegyetem

Mégsem Albert Einstein "legnagyobb baklövése" a kozmológiai állandó bevezetése a Világegyetem téridő-szerkezetét leíró egyenleteibe, ahogy később jellemezte saját ötletét a relativitáselmélet atyja. Francia kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a tudós felvetése megoldást kínál a rejtélyre: miért tágul gyorsuló sebességgel az Univerzum.

A kutatásokról a Nature csütörtöki számában jelent meg tanulmány.

Kozmológiai állandó az Einstein-féle alapegyenletben szereplő állandó. Az egyenlet egyik oldalán a téridő görbületét jellemző mennyiségek, a másik oldalán a jelenlevő anyag fizikai állapotát jellemző mennyiségek szerepelnek. A XX. század elején uralkodó felfogás szerint ugyanis az Univerzum időben végtelen, tehát a leírása nem tartalmazhat időfüggést, ezért Einstein az egyenletet úgy bővítette a kozmológiai állandót tartalmazó tag hozzáadásával, hogy annak megoldása a Világegyetem esetén időfüggetlen legyen.

Ám amikor Edwin Hubble 1924-ben felfedezte az Univerzum tágulását, már fölöslegesnek tűnt a kozmológiai állandó. Napjainkban viszont a tudósok közül sokan vélik, hogy a kozmológiai állandó megmagyarázza a Világegyetemben működő rejtélyes erőt, a sötét energiát, amely közrejátszik az Univerzum gyorsuló tágulásában.

Mint a Space.com (http://news.yahoo.com) csillagászati hírportálon olvasható, Christian Marinoni és Adeline Buzzi, a Provence-i Egyetem fizikusai, akik távoli galaxispárok megfigyelésének alapján határozták meg a tér görbületét, a sötét energia modelljének tesztelésére új módszert dolgoztak ki.

A fizikusok a sötét energiát az Univerzum geometriájának tanulmányozásával vizsgálták. A tér alakja Einstein általános relativitáselmélete szerint ugyanis annak "tartalmától" függ, attól, hogy mekkora tömeget és energiát tartalmaz. Marinoni és Buzzi a Világegyetem alakjának meghatározásával kiszámították, hogy mennyi energiát - beleértve a sötét energiát - és tömeget tartalmaz az Univerzum.

Három lehetséges opciót vázoltak fel - szerintük az Univerzum lehet lapos, akár egy "síkság", lehet gömb alakú, de a nyeregforma is elképzelhető. A korábbi tanulmányok a lapos Világegyetem modelljét favorizálták, s az új számítások is támogatják ezt az elképzelést

"A sötét anyag és a sötét energia természete a jelen évtized legfontosabb tudományos kérdése" - hangsúlyozza Alan Heavens, az Edinburghi Egyetem tudósa a Nature-nek ugyanebben a számában. Véleménye szerint a Marinoni és Buzzi által kidolgozott új módszer a kozmológiai modell tesztelésére, az Univerzum geometriájának meghatározására igen egyszerű és direkt eljárást kínál.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×