INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szakértők: a vírusokkal való küzdelem folytatódik

InfoRádió / MTI
A fertőző betegségek szakértői felhívták a figyelmet a pandémiás influenza- és más vírussal szembeni éberség fenntartásának fontosságára a hét végén, egyúttal hangsúlyozták a megelőzés szükségességét is.

Mintegy 8000 szakember részvételével kezdődött meg Bécsben a klinikai mikrobiológiával és fertőző betegségekkel foglalkozó, négy napig tartó európai kongresszus.

Albert Osterhaus, a Rotterdami Egyetem virológusa arról beszélt, hogy a vírusok elleni küzdelem jövője a megelőzésben van, ezért további vakcinakutatásokat sürgetett. Emlékeztetett arra, hogy bár a H1N1 pandémiás vírus Nyugat-Európában visszaszorult, a világ más részein még jelen van, és megbetegít embereket. Európában is felbukkanhat újra - figyelmeztetett. Hozzátette, hogy a világjárvány közben kevesebb figyelem fordult a H5N1, madárinfluenza-vírusra, holott az potenciálisan veszélyesebb.

A kongresszus szakemberei hangsúlyozták, hogy a szezonális influenza vírusa a pandémiás kitörést követő évben általában erősebb, mert genetikai állománya frissül, így fertőzőképessége erőteljesebb lehet.

A címlapról ajánljuk