INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Ismeretlen csótányalfajt találtak amerikai diákok

InfoRádió / MTI
Vélhetően új csótányalfajra bukkant két manhattani középiskolás a kezük ügyébe került DNS-minták elemzése közben - jelentette az amerikai National Public Radio hírportálja.

A Trinity School végzős diákjai, Brenda Tan és Matt Cost mintegy kétszáz élelmiszer- és más biológiai mintát gyűjtött össze, hogy elemezzék azok DNS-ét.

Néhány élelmiszerről kiderült a DNS-eredmények alapján, hogy nem azt tartalmazták, amit címkéjük jelzett. Az állítólagos juhsajt például tehéntejből készült, a szárított cápahúsról pedig kiderült, hogy valójában nílusi sügér.

Ennél is érdekesebb eredményt hozott egy manhattani Felső West Side-i lakásból származó csótány DNS-ének elemzése. A diákok megállapították, hogy az mintegy 4 százalékkal tér el a DNS-adatbázisokban található referenciától, márpedig egy fajon belül jellemzően csak 1 százaléknyi a különbség - mondta Tan.

A diákkutatók most csótányspecialistát keresnek, aki segít azonosítani a rovart. Az amatőr biológusok tanulmánya - melyet az Amerikai Természettudományi Múzeum és a Rockefeller Egyetem támogatott - részletesebben a BioScience című szaklap januári számában jelenik meg.

A címlapról ajánljuk