eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Könnyebb lesz felismerni a méhen kívüli terhességet

A méhen kívüli terhességre egy meghatározott fehérje alacsonyabb szintje utalhat, a felfedezés segíthet az egyszerűbb és hatékonyabb tesztek kialakításában - állítja egy új tanulmány.

A méhen kívüli terhességet az első vizsgálat alkalmával a legtöbb esetben nem ismerik fel. Az Edinburghi Egyetem tudósai szerint ugyanakkor az activin-B fehérje szintje utalhat a méhen kívüli terhességre, és ez jelentheti a kulcsot a korai diagnózishoz és kezeléshez - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

A méhen kívüli terhesség komoly kockázatot jelent az anya számára, mivel fennáll a lehetősége annak, hogy végzetes belső vérzés alakul ki azon a területen - legtöbbször a petevezeték, a méhnyak vagy a petefészkek táján -, ahol a magzat növekszik.

Az ilyen terhesség esetében a nőknél a szokásosnál jóval alacsonyabb az activin-B fehérje szintje - emelte ki Andrew Horne kutató. A tudósok most egy olyan teszt kialakításában bíznak, amely felválthatná a jelenlegi bonyolultabb és költséges diagnosztizálást.

A korai diagnózis a jövőbeli esetleg meddőségi problémák megelőzésében is segíthet, és hatékonyabbá teheti a kezelést - mondta Horne, aki szerint a későbbiekben egyszerű vérvizsgálattal kimutatható lesz a méhen kívüli terhesség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×