INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Rossz eredményre jutott az első múmiaboncoló

Infostart / InfoRádió
Valószínűleg rossz eredményre jutott az a kutató, aki a világon elsőként tudományos módszerekkel boncolt fel egy múmiát. A vizsgálat készítője rossz következtetésre jutott a halál okának megállapításakor.

Augustus Bozzi Granville 1825-ben nagy szenzációt keltett azzal, hogy a világon elsőként felboncolt egy múmiát, amelyet Irtierszenunak neveztek. Az angol orvos megállapítása szerint az asszony petefészekrákban halt meg.

A University College London mostani tanulmánya megcáfolta egykori állításait, mondván, a halál oka minden bizonnyal tuberkolózis lehetett.

Az olaszországi születésű Granville, aki sebész és nőgyógyász volt, az egész világon végzett orvosi tevékenységet, így számos betegséggel találkozott testközelből, és betegedett meg benne. Megmenekült a malária, a bubópestis, és a sárgaláz elől.

A XIX. században a tudomány igen nagy figyelmet tulajdonított a múmiáknak. Az orvosnak egy páciense említette meg, hogy hozott magával Egyiptomból egy lepecsételt múmiát, amelyet az orvos megvizsgálhatna. Amikor ezt Granville meghallotta, azonnal felpattant, hogy hozzákezdhessen a munkához.

Az orvos igen hosszasan vizsgálgatta a múmia szöveteit. Megállapította, hogy a nő halálakor 50-55 éves lehetett. Volt gyermeke és túlsúlyos volt. Megállapította azt is, hogy az asszony petefészkében vizenyős daganat lehetett, és arra a következtetésre jutott, hogy ez vezetett a halálához.

Egy mostani műszeres vizsgálat azonban rácáfolt erre, a nő halálát ugyanis tüdőbetegséghez köti, ami minden bizonnyal tuberkolózis lehetett. Az ókori Egyiptomban ez egy gyakori halálos betegség volt.

Az egykori kutató munkájának jelentőségét, azt, hogy a világon elsőként boncolt fel egy múmiát, a tudomány továbbra is elismeri.

A címlapról ajánljuk