INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Magyar találmány mentheti meg a magzatokat

Infostart / InfoRádió
Tavaly Magyarországon több mint 400 kifejlett magzat vesztette életét az anyaméhen belül, közvetlenül a szülést megelőző hetekben. A terhesség utolsó négy hetében a kismamáknak csupán hetente egyszer kell részt venniük ultrahangos vizsgálaton. Most már egy magyar fejlesztésű magzati szívhang monitorral a várandós nők akár mindennap, az otthonukban elvégezhetik a vizsgálatot - mondta Török Miklós szülész-nőgyógyász professzor, a készüléket kifejlesztő munkacsoport egyik vezetője.

Bár Magyarországon magas a koraszülés aránya (8,5 százalék esélye van a nőknek erre), de növekedtek a koraszülöttek túlélési esélyei - mondta az InfoRádiónak Török Miklós szülész-nőgyógyász professzor. Hozzátette: ugyanakkor a méhen belüli halálozás aránya változatlan, 0,5 százalék körül maradt, és magas az érett, 37. hetet betöltő korban elhalók aránya is.

A leggyakrabban köldökzsinór komplikáció okozza a magzat halálát, ezt pedig nehéz megelőzni. Vannak olyan esetek is, amikor nem ez a méhen belüli elhalás oka, ám ez immár felismerhető egy távgyógyászati eszköz segítségével - közölte a professzor.

A készüléket kifejlesztő munkacsoport egyik vezetője kifejtette: ezekben az esetekben napokkal-hetekkel korábban megjelenhetnek pulzus elváltozások, és ennek révén felismerhető a kockázat, így megelőzhető a tragédia. Egy akusztikus érzékelőt helyeznek fel a hasra, ami érzékeli a szívbillentyűk jelét - emelte ki Török Miklós.

A professzor hangsúlyozta: eddig heti egy alkalommal végezték el az ellenőrzést, ám ezentúl erre a nőknek naponta többször is lehetőségük nyílik, ha ez indokolt. Az orvosnak internet hozzáféréssel kell rendelkeznie, és az eredmény kielemzése után a beteg is kap egy üzenetet.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk