eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Õssejt - leszívott zsírból

A zsírleszívás "végterméke" jó őssejtforrásnak bizonyult egy új amerikai eljárásnak köszönhetően. A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói szerint a beavatkozás során eltávolított zsírlerakódásban lévő éretlen zsírsejteket könnyű átalakítani úgynevezett indukált pluripotens őssejtekké (IPS), amelyek tulajdonságaikban a magzati (embrionális) őssejtekhez hasonlítanak.

Ezekkel a sejtekkel könnyebb volt dolgozni, mint a bőrsejtekkel, amelyekből általában előállítják az IPS-sejteket - számoltak be a kaliforniai kutatók az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában.

Az IPS-sejteket gének segítségével állítják elő. Az eljárás révén a sejtek "időutazást tesznek a múltba", azaz visszatérnek a fejlődésük korábbi szakaszába. Ily módon kevésbé érett, viszont sokkal alkalmazkodóbb sejteket nyernek, amelyek a továbbiakban könnyűszerrel átalakulnak csont-, szívizom- és ideg-, vagy bármilyen más sejtté.

"Ezek a zsírsejtek még nem jutottak oly messze a differenciálódás, vagyis a fejlődés folyamatában, amely során kialakulnak az adott szövet sejtjeire jellemző alaki- és működésbeli különbségek. Ennek köszönhetően, a zsírsejteket könnyebb visszavinni a fejlődésük korábbi szakaszába, mint a bőrsejteket" - magyarázta a kísérleteket irányító Ning Sun, a Stanford Egyetem kutatója.

Mint Ning Sun hozzátette, ezek a sejtek jobban hasonlítanak az embrionális sejtekre, mint a kötőszöveti sejtek, a fibroblasztok.

Joseph Wu szerint ismertetése szerint, aki szintén részt vett a kutatásokban, az új módszer nemcsak azt teszi lehetővé, hogy nagyobb mennyiségben állítsanak elő őssejteket, hanem ezeket hatékonyabban tudják átprogramozni.

"A fibroblasztokat három héten át vagy még hosszabb ideig kell a laboratóriumban tenyészteni, mielőtt hozzáfoghatnánk az átprogramozásukhoz. A zsírsejtekből előállított őssejtekkel viszont azonnal hozzáfoghatunk a kísérletekhez" - mutatott rá Joseph Wu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×