eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kaliforniában digitális tankönyvekből tanulnának a középiskolások

Arnold Schwarzenegger elképzelése szerint digitális tankönyvekből tanulnának a kaliforniai középiskolások; a kormányzó a nyomtatott tankönyvek költségeinek lefaragásával az állami költségvetés helyzetén akar javítani.

Schwarzenegger már többször megkongatta a vészharangot, hogy Kalifornia csődbe mehet a kínzó pénzügyi válság következtében. A 24 milliárd dolláros költségvetési hiányt betömni igyekvő kormányzó legújabb ötlete szerint ősztől már ingyen hozzáférhető, digitális matematika- és tudományos tankönyvekből tanulhatnának a szövetségi állam diákjai. A kormányzó számítása szerint ez a lépés több mint 350 millió dollárral csökkentené az állami éves oktatási kiadásait - tudósított az ABC televízió vasárnap.

A kritikusok szerint a digitális könyvek bevezetése nem eredményezne azonnali megtakarítást, sőt, esetleg újabb pénzeket kellene fordítani a komputeres technológiára, valamint a tanárok továbbképzésére.

Elemzők szerint ha a kaliforniai középiskolákban bevezetik a digitális könyveket - amelyek az egyetemi campusokon egyre szélesebb körben terjednek -, akkor országos szintű vita kezdődne a hagyományos tankönyvek jövőjéről. Az internet korában még mindig valóban szükség van arra, hogy a diákok gyakran elavult tankönyvek kilóit cipeljék magukkal az iskolákba? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kellene választ adni.

A digitális tankönyvek bevezetésének pártolói azt hangoztatják, a nyílt forrású könyveket a bennük szereplő információk változásával azonnal frissíteni lehetne. A hagyományos tankönyveket az egyes szövetségi államokban ezzel szemben általában hatéves ciklusokra fogadják el. Schwarzenegger azzal érvelt, hogy az utóbbi hat évben egy sor olyan fontos dolog történt a világban - egyebek között az iraki háború és az első afroamerikai elnök megválasztása -, amely még nem kerülhetett be a nyomtatott történelemkönyvekbe.

Az ellenzők viszont arra mutatnak rá, hogy sok diáknak nincs rendszeres internetes hozzáférése, ezért szükség van a nyomtatott könyvekre. "Nagyon szép ötlet, de nem fog működni (...) honnan lesz minden gyereknek számítógépe?" - tette fel a kérdést David Sanchez, a Kaliforniai Tanárok Egyesületének vezetője.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×