eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A magyar orvosokat nem érdeklik a mellékhatások

Magyarországon minden ötödik beteg gyógyszer-mellékhatás miatt kerül kórházba, a legtöbb orvos mégsem jelenti a kezelés során jelentkező tüneteket. Súlyos esetben a mellékhatások halált is okoznak - ez derül ki abból az országos felmérésből, amit a Sanofi-Aventis-Chinoin gyógyszerbiztonsággal foglalkozó munkacsoportja készített.

Több mint 1000 orvost kérdezett meg a Sanofi-Aventis-Chinoin gyógyszerbiztonsággal foglalkozó munkacsoportja. Kiderült, hogy az orvosok szinte mindegyike tapasztalt már betegeinél gyógyszer-mellékhatásokat. Ennek ellenére csak felük jelentette ezt, pedig ez előírás számukra - mondta az InfoRádióban Stankovics Lívia, a munkacsoport alapítója.

A legkevésbé a háziorvosok gondosak, nekik mindössze 17-18 százalékuk jelentett már életében legalább egyszer mellékhatást, pedig praxisukban hetente egyszer-kétszer előfordul ilyen eset.

A kutató rámutatott: a jelentkező panaszokról akkor is be kell számolni, ha azok ismertek a készítmény kapcsán. Olyankor kell jelentést tenni, amikor a beteg visszatér a panaszok miatt az orvoshoz, és a terápián emiatt változtatni kell.

A mellékhatások akár a beteg halálához is vezethetnek, kezelésük gyakran csak kórházban történhet vagy meghosszabbítják a kórházi ápolást. Olyan mellékhatás is van, amely maradandó rokkantságot okoz.

Jelentésköteles mellékhatás például a hányás vagy a hasmenés is, amelyre, ha nem figyel oda az orvos, a beteg kiszáradását okozhatja, ilyen esetben pedig a páciens kórházi kezelésre szorul.

A kezeltek 5 százaléka a mellékhatásba hal bele

Egy európai uniós felmérés szerint a kórházban kezelt betegek 5%-a a számára felírt gyógyszerek mellékhatásaiba hal bele - emlékeztetett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főgyógyszerésze.

Az intézménybe érkező betegek 10 százaléka több mint 10 gyógyszert szed - tette hozzá Higyisán Ilona, aki szerint éppen emiatt kellene az eddigieknél sokkal jobban odafigyelni a kezelés során jelentkező mellékhatásokra.

A medicinák fejlesztői ugyanis a tesztelés során nem mérhetnek fel minden lehetőséget, hiszen egy új gyógyszert önmagában, és egészséges önkénteseken vetnek próba alá. A mellékhatások azonban sokszor éppen a gyógyszer-kombinációk miatt alakulnak ki, de kérdéses lehet a felírt dózis megfelelősége is.

A mellékhatások ugyanakkor múlnak a beteg szervi felépítésén, genetikáján és enzimrendszerén is, azaz azon, hogy hogyan tudja lebontani az egyes készítményeket.

Rámutatott: a betegek ötöde gyógyszer-mellékhatások miatt kerül kórházba, 5 százalékuknak pedig ezek okozzák a halálát.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×