eur:
389
usd:
361.61
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Stabil az állapota a műszívet kapott magyar gyermekeknek

Stabil az állapota annak a 13 éves lánynak, akin szombaton műszívbeültetést végezték el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - mondta az intézet főigazgatója. Az intézetben aznap elvégezték egy 184 napja műszívvel kezelt másfél éves kislány szívátültetését is, akinek az állapota szintén stabil.

Mindkét szombaton végzett műtét jól sikerült, a két gyermek állapota stabil és kielégítő - mondta az InfoRádiónak a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója.

Ofner Péter közölte: a súlyos szívelégtelenségben szenvedő 13 éves lány már 130 napja várt szívtranszplantációra. A gyermek keringése összeomlott, ezért kellett műszívet beültetni neki.

Az intézetben szombaton ugyancsak elvégezték egy 184 napja műszívvel kezelt másfél éves kislány szívtranszplantációját is, akinek az állapota szintén stabil.

A műszívről azt kell tudni, hogy ez a készülék végzi el a szív munkáját, átveszi funkcióit. Egy külső egységből csövek vezetnek a testbe, és egy motoros pumpán keresztül ezek tartják fent a keringést - fejtette ki a főigazgató.

A gyermekek néhány héttel a beavatkozás után elhagyhatják a kórházat, és rendszeres ellenőrzések alapján 2-3 év után kiengedhetők a normális életbe - emelte ki Ofner Péter.

Magyarországon az első gyermekkori műszívbeültetés tavaly október elején történt, a beavatkozást egy 2,5 éves, tíz kilogrammos kislányon végezték el, miután a szívizombetegségben szenvedő gyermek keringését semmilyen gyógyszerrel nem tudták fenntartani. A második sikeres beavatkozást decemberben végezték, akkor egy 15 hónapos, 6,5 kilogramm súlyú gyermeken végezték el.

Az első műszíves beavatkozást tavaly február 15-én végezték el Magyarországon. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként azonban február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×