eur:
389.63
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csúcstechnológiával keresik Leonardo rejtőzködő festményét

Falak mögött rejtőző régi freskók, festmények felkutatását teszi lehetővé egy új technológia, amelyet olasz-amerikai együttműködésben dolgoztak ki.

Erre a célra neutronokat használnak fel, amelyeknek sajátossága, hogy át tudnak hatolni vastag, szilárd rétegeken, még az ólmon is, ugyanakkor jelzik a víz jelenlétét. A kutatók ezzel az eszközzel remélik megtalálni a firenzei Palazzo Vecchio Ötszázak szalonjában feltételezetten rejtőzködő Anghiari csata című festményt, amelyet Leonardo Da Vinci készített 1504-ben. A reneszánsz művész ugyanis olajfestéket használt, amelynek nagy a hidrogéntartalma.

E módszerrel szemben sok az ellenvetés, a kutatók szerint alaptalanul. Használata előtt mindenesetre még megvizsgálják, hogy a neutronok nem ártanak-e a keresett műveknek.

A másik eljárásban egy szabadelektronos lézert használnak, amely kis hatóerejű elektromágneses hullámokkal ér el hasonló eredményt. Vakolaton, gipszen, vékonyabb fán, koromfekete festéken hatol át. A milánói Sforza-kastély egyik termében szándékoznak először bevetni, ahol szintén rejtett festményeket sejtenek - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×