eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Felmelegedés: elértük a pontot, ahonnan nincs visszatérés

Először találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az Északi-sarkvidék sokkal gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része - évtizedekkel korábban, mint ahogyan azt korábban jósolták. A szakemberek szerint a régió felmelegedése már aligha fékezhető meg.

Éghajlatkutatók azt tapasztalták, hogy az Északi-sarkvidéken sokkal melegebb volt idén ősszel a normálisnál, mert a kiterjedt nyári jégolvadás hatására hatalmas mennyiségű hő halmozódott fel a tengerekben, amely most visszakerült a légkörbe.

Ezt a folyamatot sarkköri erősítésnek vagy arktikus visszacsatolásnak nevezik, de a szakemberek arra számítottak, hogy csak 10-15 év múlva lesz megfigyelhető. Ez azonban már most bekövetkezett, ami növeli az aggodalmakat, miszerint az Északi-sarkvidék máris elérte a billenőpontot, ahonnan már nem lehet visszafordítani a klímaváltozás folyamatát. Ennek eredményeképp teljesen jégmentesek lesznek a nyarak a régióban.

Az Északi-sarkvidék éghajlati szempontból a Föld egyik legérzékenyebb területe, klímájának átalakulása közvetlen hatással lesz az északi félteke éghajlatára, de a közvetett befolyás az egész Földön érezhető majd.

Noha a kutatók az elmúlt húsz évben a jégmezők drámai mértékű visszahúzódását tapasztalták, eddig nem mértek olyan hőmérséklet-emelkedést, amit egyértelműen az üvegházhatású gázok megnövekedett mennyiségének számlájára lehetne írni.

Az Amerikai Geofizikai Társaság éves kongresszusán ismertetett adatok azonban azt mutatják, hogy a sarkköri visszacsatolás az elmúlt öt évben működésbe lépett, és a belátható jövőben nem is szűnik meg.

A régióban a felszíni hőmérsékletek abnormálisan magasak voltak idén ősszel, méghozzá ott, ahol a legnagyobb jégveszteség történt. A dolog magyarázata, hogy míg a jég fehér felszíne a napsugárzás nagy részét visszaveri, addig a sötét tenger a sugárzást, annak energiáját jelentős hányadban elnyeli. A jégolvadás az üvegházhatás miatt indult be, egy idő után azonban a folyamat öngerjesztővé válik.

A jégmentes tenger által visszasugárzott hő hatására idén októberben az Északi-sarkvidéken 3-5 fokkal volt melegebb a normálisnál, de Alaszkától északra plusz 7 Celius-fok volt az eltérés.

Az eddigi éghajlati modellek csak 2070 körülre jósoltak teljesen jégmentes nyarakat az Északi-sarkvidéken, de néhány tudós arra számít, hogy ez az állapot már húsz év múlva bekövetkezhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×