eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szabályos időközönként ismétlődnek a szökőárak?

Hatszáz évente csapnak le a szökőárak - állapította meg az Indiai-óceán üledékeit vizsgáló tudóscsoport. Az előző cunami hat-hétszáz éve csapott le, az azelőtti ezerkétszáz évvel ezelőtt, egy még korábbi pedig kétezer éve.

Az Indiai-óceánon keletkezett 2004-es szökőár nem az első volt arrafelé - állítja egy új tanulmány. Két nemzetközi tudóscsoport mintákat gyűjtött Thaiföldön és Szumátrán, hogy a jelenség történetét vizsgálja. A minták azt bizonyítják, hogy hat-hétszáz éve már volt egy hasonló erejű cunami arrafelé.

Minél nagyobbak a szökőár hullámai, annál nagyobb üledékhalmot hagynak maguk után, ami lehetővé teszi a pusztító erő tanulmányozását. A parti területek üledékének vizsgálatával bárhol meg lehet állapítani, volt-e arrafelé cunami vagy nem. A prehistorikus időkben például Skócia környékén pusztított egy.

A Indiai-óceán medencéjében két kutatócsoport vizsgálódott, százötven, illetve száz mintát véve a part menti vizek alatt. Mind Szumátra, mind Thaiföld környékén mély, homokos rétegeket találtak a tengerfenék alatt, ugyanolyanokat, mint amilyeneket a 2004-es szökőár rakott le.

A szakemberek szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a most talált réteg hat-hétszáz évvel ezelőtt keletkezett. Az egyik csapat talált egy még mélyebb réteget, ami körülbelül ezerkétszáz éves lehet. Thaiföldnél még egy kétezer évvel ezelőtti cunamit is sikerült kimutatni. Ezek a szökőárak ugyanolyan erejűek lehettek, mint a négy évvel ezelőtti. Azaz elképzelhető, hogy a nagy cunamik mintegy hatszáz évente követik egymást.

A szökőárat kiváltó földrengést nem lehet megjósolni, de ha valóban hatszáz évenként követik egymást, akkor a közeljövőben nem kell újabbtól tartani.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×