eur:
389.51
usd:
361.9
bux:
68422.58
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A kannibalizmus okozhatta a neandervölgyiek kihalását

Elképzelhető, hogy a brit marhaállományt a kilencvenes években megtizedelő kergemarhakór egyik variánsa a felelős a neandervölgyi ember kipusztulásáért - állítja az oxfordi egyetem egyik kutatója.

Simon Underdown az egyetlen olyan emberi járvány kórtörténetét tanulmányozta, amelyet prionok - a kergemarhakórt is felelős fehérjék - váltottak ki. Ez 1900 és 1958 között pusztított Pápua-Új-Guineában, ahol a helyi törzseknél megszokott volt a kannibalizmus.

Ahogy nemrégiben kiderült, a neandervölgyieket is hasonló szokások jellemezték: a dél-franciaországi Ardeche-ben talált 100-120 ezer éves csontvázaknál láthatóak a kannibalizmus nyomai.

Ezért elképzelhető, hogy a prionok okozta betegség könnyen átjuthatott az egyik ember szervezetéből a másikéba. A kutató ezt követően azt próbálta felmérni, hogy egy ilyen járvány okozhatta-e egy teljes népesség gyors kipusztulását. Számításai szerint egy 15 ezer fős közösség 250 év alatt teljesen eltűnhetett a Föld színéről.

Ráadásul az is nyilvánvaló, hogy a prionok nem pusztán a kannibalizmus által fertőzhetnek, akár a korabeli emberek kőeszközei is továbbadhatták azokat.

A Science et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldalán olvasható beszámoló ugyanakkor figyelmeztet: ez a teória csak egy lehetséges magyarázat a sok közül a neandervölgyiek hirtelen kipusztulására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×