eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A néhány hónapos csecsemő már felismeri az arckifejezést

Már a négyhónapos csecsemők is fel tudják ismerni a rájuk tekintő emberek arcán az érzelmet - állítják brit kutatók.

Angol kutatók kiderítették: a néhány hónapos csecsemők már az előtt fel tudják ismerni a nem verbális kommunikációs jeleket, hogy megtanulnának beszélni.

A londoni egyetem munkatársai infravörös fénnyel világították meg a csecsemők agyát, és bebizonyították: a négy hónapos kisbabák agyuknak azt a részét használják az arckifejezések felismerésénél, amit a felnőttek is.

A brit kutatók a csecsemők agyának oxigénellátását is vizsgálták egy elektronikus szenzorhálóval, ami méri az agyhullámokat.

Kiderült: egy másik ember nézése, arckifejezése a csecsemő agykérgének azon részét aktiválja, ami a felnőtteknél is működésbe lép.

Tehát már a négyhónapos csecsemők is fel tudják ismerni a különböző arckifejezéseket, és képesek szemtől szembeni társas interakcióra.

Az autisták éppen a szemkontaktust nem tudják felvenni, ezért szakértők állítják: a mostani kutatás jelentős előrelépést jelenthet az autizmus felismerésében.

Korábban Jack Nitschke kutatásából már kiderült: amikor az anyuka kezébe veszi újszülöttjét, és rámosolyog, az derűssé teszi a babát. Az amerikai szakértő szerint az agykéreg orbitofrontális része játszik szerepet az érzelmek felismerésében, és ez megerősíti azt a tudományosan eddig nem bebizonyított tételt, hogy az anya pillantása boldoggá teheti a kisbabát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×