eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Az vagy, amit az édesanyád megevett"

A gyorsételek már az anyaméhben is ártalmasak. Brit kutatók állatkísérletekkel kimutatták, hogy az anyák helytelen táplálkozása a terhesség és a szoptatás alatt tartós egészségi károsodást okozhat a gyerekeknek.

A zsírban gazdag étrenden tartott patkányok utódjait hiába táplálják egészségesen, nem segít: mindenképpen kövérek lesznek, és cukorbetegségre hajlamosak - számoltak be kutatásaik eredményéről a Royal Veterinary College és a Welcome Trust mubkatársai a The Journal of Physiology című szaklapban.

Ugyanez a kutatócsoport pedig már korábban bebizonyította, hogy a vemhesség és a szoptatás alatt gyorsételekkel etetett patkányok kölykei nagyobb valószínűséggel vágyakoznak majd hasonló étrend után, mint a hagyományosan tartott társaik.

Most azonban kiderült, hogy ha nem így lenne, akkor sem volna számukra remény: az egészségük már az anyjuk "felelőtlen nassolása" miatt károsodott.

"Azt tartja a mondás: az vagy, amit megeszel. Úgy tűnik azonban, hogy ez inkább úgy igaz: az vagy, amit anyád evett" - foglalta össze az eredményt az egyik kutató, Stephanie Bayol.

Különösen aggasztó, hogy a kísérleti állatok szervei körül jelentős zsírréteg keletkezett - márpedig ez elősegíti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Miért lenne másképp?


Érdekes különbség figyelhető meg viszont a nemek között: az egészségtelenül táplált patkányok hímnemű utódjainak szervezetében magasabb volt az inzulin szintje, normális viszont a vércukoré - a nőstényeknél azonban ez éppen fordítva van, és utóbbiak voltak a kövérebbek is.

Semmi ésszerű oka nincs annak, hogy ez másképpen lenne az embereknél - figyelmeztetett egy másik kutató, Neil Stickland professzor, hiszen az emberek és a patkányok alapvető biológiai rendszere igen hasonló.

Arra is emlékeztetett, hogy korábbi kutatásokból kiderült: kapcsolat van a szülők és a gyerekeik súlya között.

Simon Langley-Evans táplálkozási szakértő azonban úgy véli: a kutatás nem bizonyítja, hogy az anya étrendjének hatása lenne az utód egészségére - kivéve a sóvárgás és az étvágy "átörökítését".

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×