eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ördögvarangy dinoszauruszokat reggelizett

A valaha élt legnagyobb, legagresszívebb és legfalánkabb békát azonosították Madagaszkár északnyugati részén amerikai kutatók. Az ördögvarangynak, vagyis beelzebufónak nevezett, tekegolyó nagyságú kétéltű 70 millió évvel ezelőtt élt a dinoszauruszok között.

A 4,5 kilogramm súlyú és negyven centiméter hosszú varangy a késő krétakorban élt - jelentette be a David Krause paleontológus által vezetett New York-i egyetemi kutatócsoport, amely a felfedezést publikálta egy szaklapban.

David Krause egy szokatlanul nagy békacsontdarab-maradványt talált Madagaszkár szigetén 1993-ben. A vizsgálatok során kiderült, hogy az egy késő krétakorból, vagyis mintegy 70 millió évvel ezelőtt élt kétéltű maradványa.

A kutatók mostanra gyűjtöttek annyi leletet, amelynek alapján meg tudták határozni a varangy súlyát.

A jelenleg élő legnagyobb béka, a Nyugat-Afrikában található góliátbéka súlya 3 kilogramm körül van. A tudósok azt kizárták, hogy az ördögvarangy ezzel a fajjal van kapcsolatban.

"Ez a béka nagyon hasonló szokásokkal rendelkezik, mint a mai, Dél-Amerikában élő rokonai. Ez a kétéltű eléggé falánk volt" - közölte az amerikai kutató.

Az ördögvarangynak, vagyis beelzebufónak (a görög ördög és a latin varangy szavak összetételéből született a név) széles szája, erős állkapcsa és fogai voltak, így a kisebb dinoszauruszokat meg is támadhatta, és azokkal táplálkozhatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×