eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem a testsúly határozza meg, hogy meddig élünk

A kövérség helyett leginkább az edzettség befolyásolja a várható élettartamot - állapították meg amerikai kutatók, akik szerint eltúlozzák a túlsúly egészségi kockázatait.

Kevesebben halnak meg azok közül az idős emberek közül, akik bár kövérebbek, de jobb erőnlétben vannak, mint kevésbé edzett sovány kortársaik. Ez a megállapítás mindössze néhány héttel azután került nyilvánosságra, hogy egy, szintén az Amerikai Orvosok Szövetségének lapjában megjelent tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az enyhe túlsúly egészséges lehet.

A mostani vizsgálat szerint a 60 éven felüli korosztályban az életkilátások szinte teljesen függetlenek a testzsír mennyiségétől, ellenben szoros összefüggést mutatnak az edzettségi szinttel.

"Az embereknek az egészséges étkezésre és a mozgásra kellene koncentrálniuk, ahelyett, hogy néhány felesleges kiló miatt aggódnak" - jelentette ki Steven Blair, a Dél-Karolinai Egyetem kutatását vezető professzor.

A vizsgálatban több mint 2600, 60 évnél idősebb ember sorsát követték figyelemmel. Fittségüket futópadon tették próbára, testsúlyukat pedig a testtömeg indexszel, a derékbőséggel és a testzsír-aránnyal jellemezték.

A 12 éves vizsgálati időszak alatt a csoportból 450-en haltak meg. Utóbbiak átlagosan idősebbek, kevésbé edzettek, valamint több szív-és érrendszeri kockázati faktorral rendelkeztek - a testtömeg ugyanakkor nem tartozott a befolyásoló tényezők közé.

A résztvevőket a testtömeg alapján öt csoportba osztva az látszik, hogy az edzettség minden esetben erősebben befolyásolta az életkilátásokat, mint a testsúly, leszámítva a két legkövérebb kategóriát. Általánosságban pedig elmondható, hogy az edzettség a felére csökkenti a halálozás kockázatát.

Steven Blair szerint az eredményekből leszűrhető, hogy a túlsúly kockázatát az utóbbi időben jelentősen eltúlozták, és bár érdemes elkerülni a kövérséget, az edzettség önmagában is nagyobb védelmet ad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×