eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Készül a tumorvadász

Skót tudósok abban bíznak, hogy sikerül olyan gyógyászati eszközt kifejleszteniük, amely a denevérek "radarjához" hasonló módon működik, és képes lesz a test mélyén megbúvó daganatok azonosítására.

A kutatók egy olyan diagnosztikus berendezés kifejlesztésén dolgoznak, amely az állatvilágból ellesett módon ismerné fel a "céltárgyakat".

Több állat vadászatát és tájékozódását a kibocsátott hanghullámok segítik. A denevérek, bálnák és delfinek képesek különálló célpontokra "szabni" ultrahangos jeleiket.

Ezeknek az úgynevezett akusztikus kódoknak köszönhető, hogy az állatok képesek a különböző tárgyakat megkülönböztetni egymástól.

A denevérek például ki tudnak bocsátani olyan jeleket, amelyeket speciálisan a zsákmányra kódoltak. A visszhangokból így kiderül számukra, hogy egy repülő rovart mértek be, nem pedig egy hulló falevelet.

A denevérek, delfinek és bálnák komplex akusztikus hullámalakokat használnak a tárgyazonosításra és a tájékozódásra - mondta a kutatást vezető Gordon Hayward.

A professzor csapatának mérnökei matematikusokkal együttműködve próbálnak olyan akusztikus kódokat előállítani, amelyek révén képesek lesznek felismerni a különböző "céltárgyakat", köztük a rákos sejteket.

A kutatás vezetője bízik abban, hogy a munkát három éven belül be tudják fejezni.

A rendszer katonai célokra is használható lenne, például a víz alatti aknák felderítésére és eltávolítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×