eur:
388.01
usd:
359.9
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Az egészséges emberek agya is mutat rendellenességeket

Az egészséges felnőttek 13 százalékának az agya működik abnormálisan - anélkül, hogy az illető tudna róla. Az erről szóló kutatás eredményéről a New England Journal of Medicine legújabb számában számoltak be holland tudósok.

A kutatást a rotterdami Erasmus Egyetem orvosi központjának munkatársai végezték, Meike Vernooij vezetésével. A kutatók 2000 egészséges ember agyának mágneses rezonanciás képalkotási technológiával (MRI) végzett vizsgálatából állapították meg. A páciensek átlagos életkora 63 év volt - és egyiküknek sem volt tudomása semmilyen problémáról az agyműködésében.

A kísérletben résztvevők 7 százalékánál fedeztek fel csomót az agyban - ezek azonban túl aprók voltak ahhoz, hogy tüneteket okozzanak, és a kutatók feltételezése szerint kialakulásuk a korral függ össze.

Két százalékuknál fedeztek fel verőértágulatot, amely, ha túl nagyra nő, akkor agyvérzést okozhat. A 35 eset közül azonban 32-ben a tágulat olyan apró volt, hogy nem is volt szükség semmiféle kezelésre.

A felfedezéseknek inkább a későbbiekben lehet jelentőségük, hiszen így az orvosok tudják, mire kell majd figyelni a pácienseknél.

Ahogy a vizsgálati eszközök fejlődnek, egyre könnyebben és korábban lehet majd megállapítani azokat az eltéréseket, amelyek később problémát okoznak - vélekedett az egyik kutató, aki azonban arra is figyelmeztetett, hogy bár az MRI-vizsgálat biztonságos, nincs értelme annak, hogy egészséges embereket is alávessenek.

Ha ugyanis az MRI például agyi infarktust mutat ki, az orvosok akkor sem tudnak semmit tenni - tette hozzá a kutató.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×