eur:
394.33
usd:
355.63
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

"Vége harmincévnyi tökéletes csalódottságnak"

Három évtized telt el azóta, hogy a kutatóknak legutoljára a szklerózis multiplex kialakulásával kapcsolatba hozható gént találtak. Most amerikai és brit tudósok újabb ilyenekre bukkantak.

A kutatók szerint kísérletek eredményei nem vezetnek új vizsgálatokhoz, és nem lehet ezekből kiindulva új gyógymódokat találni, hiszen úgy vélik, legalább 100 gén játszik szerepet a szklerózis multiplex kialakulásában. A tudósok ugyanakkor remélik, hogy meggyorsul ezek beazonosítása.

Az amerikai-brit közös kutatás során több ezer szklerózis multiplexes beteg genetikai felépítését vizsgálták, és olyan génelváltozásokat kerestek, amelyek növelhetik a kór kialakulásának esélyét.

Azoknál, akik az IL7R-alpha vagy az IL2R-alpha elnevezésű génvariánst, esetleg mindkettőt hordozták, 20-30 százalékkal nagyobb eséllyel betegedtek meg.

"Ez véget vet harmincévnyi tökéletes csalódottságnak - mondta a kutatásban részt vevő Stephen Sawcer. - Végre megvan az a technológia, amely segít megtalálni ezeket a géneket."

A felfedezés önmagában nem elegendő arra, hogy az orvosok meghatározzák, mely pácienseiknél alakul ki nagyobb valószínűséggel a szklerózis multiplex, mivel, például Nagy-Britanniában tíz emberből csupán egy nem hordoz ilyen génvariánst.

Mindkét most megtalált gén szerepet játszik a test immunválaszának kialakításában. A szklerózis multiplex - bár az orvosok még mindig nem teljesen biztosak abban, hogy mi okozza -, valószínűleg azért alakul ki, mert az immunrendszer tévesen megtámadja az idegrostok velőhüvelyét. Ezek pusztulása lehetetlenné teszi, hogy a rajtuk keresztül információk áramoljanak a testben.

Ez okozza a tüneteket: az izomgyengeséget, az egyensúlyi és beszédnehézséget, valamint a látási problémákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×