eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A diétás üdítők sem csökkentik a szívbetegség és a cukorbaj veszélyét

A szénsavas üdítőitalok - még a diétásak is - növelik a szív- és a cukorbetegség kockázatát - állapították meg amerikai kutatók. Napi egy üdítő elfogyasztása már 50 százalékkal növeli a metabolikus szindróma kialakulásának veszélyét.

A metabolikus szindróma olyan gyakori állapot, amelyre elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző. Akik ebben szenvednek, azok kétszer nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, illetve kapnak agyvérzést.

Azt már korábban kimutatták, hogy a cukortartalmú szénsavas üdítőitalok fogyasztása növeli a szívbetegségek kockázatát, a bostoni orvosegyetem kutató viszont most azt is megállapították, hogy igaz ez a diétás üdítőkre is.

A kutatók hatezer középkorú férfi és nő egészségi állapotát követték figyelemmel négy éven keresztül. Közülük azok, akik legalább napi egy cukros üdítőt ittak, 31 százalékban nagyobb eséllyel híztak el - ráadásul deréktájban, ami nagyobb veszélyt jelent a szívbetegség kialakulása szempontjából.

A cukros üdítőt ivók körében 25 százalékkal nőtt a magas vércukor-szint kialakulásának és 32 százalékkal a jó koleszterin-szint csökkenésének veszélye.

Ezután megvizsgálták azokat, akik naponta legalább egy diétás üdítőt isznak. Kiderült, hogy a körükben 50-60 százalékkal magasabb a metabolikus szindróma kialakulásának veszélye.

A kutatás egyik vezetője, Ramachandran Vasan szerint az üdítőital-fogyasztók - függetlenül attól, hogy cukros vagy diétás ital isznak-e - hasonlóan táplálkoznak: több kalóriát, valamint telített és transzzsírt, viszont kevesebb rostot fogyasztanak, nem mozognak eleget, és ülő életmódot folytatnak.

További kutatások szükségesek még annak megértéséhez, mi az összefüggés a metabolikus szindróma és a diétás üdítők között. Addig is az amerikai kardiológusok szövetsége figyelmeztetett: az emberekkel meg kell értetni, hogy a diétás üdítő önmagában nem okoz szívbetegséget, és még mindig jobb, ha cukros üdítő helyett ezt fogyasztják.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×