eur:
385.35
usd:
355.03
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Könnyebb lehet a gyógyulás a gekkóknak köszönhetően

A gekkók és a kagylók kivételes ragadóképességét használták fel egy új szuperragasztó fejlesztéséhez. A "geckel" névre keresztelt anyag nedves és száraz felületeken egyaránt működik, és megalkotói szerint orvosi célokra is felhasználható lesz.

A geckel különleges képességeit a rostos szilikonrétegnek köszönheti - amely a gekkók lábain található struktúrát másolja -, kiegészítve egy olyan polimer anyaggal, amely a kagylók ragasztóját utánozza.

A Nature-ben publikáló kutatók szerint találmányukat széles körben használhatják majd a gyógyításban is.

Phillip Messersmith professzor azt mondta: a geckelt tartalmazó ragasztószalagok a jövőben helyettesíthetik a varratokat, és vízálló képességének köszönhetően kötszerként és gyógyszeradagoló tapasz részeként is használhatják majd.

Ez a kötszer a helyén marad zuhanyozás közben is, a gyógyulás előrehaladtával pedig könnyen eltávolítható - tette hozzá a chicagói Northwestern University munkatársa.

Fejjel lefelé

A geckel nem az első olyan anyag, amelynek kifejlesztéséhez az apró hüllők adták az ötletet: a manchesteri egyetem 2003-ban már előállított egy ilyen ragasztószalagot.

A találmány azt az amerikai felfedezését követte, hogy a gekkók a talpukat borító sok milliárd sörte segítségével tudnak megtapadni szinte bármilyen anyagon.

A különleges képesség hátterében az úgynevezett van der Waals-erők állnak. Ez azt jelenti, hogy a molekulák közötti kölcsönhatás - amely nagyon kis távolságon belül minden anyagra érvényes - gyenge vonzó erőt alakít ki.

A gekkók a sok milliárd tapadó szőrszálnak köszönhetően akár fejjel lefelé is képesek függni egy csiszolt üveglapon. A molekulák közötti vonzás csak akkor szűnik meg, ha az állat felemeli a lábát.

A geckelnél ugyanakkor a kagylók ragadóképességét is felhasználják, a puhatestűek aminosavait másolták le.

Katonai gekkó

Tavaly a BAE Systems hadiipari vállalat szakemberei fejlesztették ki a "szintetikus gekkó" névre keresztelt ragadós műanyagot, amelyből a feltalálói szerint mindössze egy négyzetméternyi kell, hogy megtartson a mennyezeten lógva egy átlagos személygépkocsit.

Az elmúlt egy évben sikerült optimalizálni az anyag szerkezetét - amely így szintén használható víz alatt -, valamint felgyorsítani az előállítását.

A cég nagy reményeket táplál a szintetikus gekkó felhasználását illetően, például harckocsik, repülőgépek és tengeralattjárók javítására alkalmaznák.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×