eur:
394.8
usd:
367.97
bux:
70439.36
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Unsplash

Hamarosan egyetemen lesz tanulható a fenntartható rovartenyésztés

A rovarok, jelen esetben a fekete katonalégy lárvája sokkal kevésbé környezetterhelő takarmányfehérje-forrást jelentenek, mint az állattenyésztés. A győri Szent István Egyetemen egy együttműködés keretében hamarosan ennek rejtelmeit tanulhatják ki a hallgatók.

Az országban elsőként rovartenyésztés tantárgy indul a győri Széchenyi István Egyetemen, amely együttműködési megállapodást kötött az Agroloop nevű céggel. Ez a társaság a fekete katonalégy lárvájának segítségével fehérjét állít elő, amiből takarmány készül.

"Ez egy fenntarthatósági projekt" – mondta az InfoRádióban Percze Rajmond, az Agroloop társalapítója és ügyvezetője. Az élelmiszer-ellátási láncnak jelenleg az ökológiai lábnyom a legnagyobb problémája, illetve a fenn nem tarthatósága.

Az ipari rovartenyésztés kvintesszenciája, hogy egységnyi fehérjét sokkal kevesebb táplálékból, erőforrásból, biomasszából tud előállítani, mint például a szarvasmarha-tenyésztés.

Ez a szuperképessége használható ki a fekete katonalégy lárvájának, ugyanis nagyon rövid idő alatt, az életszakasza legelső részében képes rengeteg energiát felhalmozni, és ezekből lehet kinyerni a takarmányipari fehérjét, zsírt, talajjavítót.

A győri Széchenyi István Egyetemmel kötött megállapodás értelmében az egyetem az országban elsőként rovartenyésztés tantárgyat indít. Percze Rajmond elmondta, a szakmai tartalmat és a való életből származó tapasztalatot ők fogják kölcsönözni a tárgyhoz, míg az egyetem átadja a tudásanyagot az érdeklődőknek. Az intézmény fogja biztosítani a kutatás-fejlesztési infrastruktúrát, ami a laboratóriumi munkák, finommérések hatékonyabb elvégzésében is segíti majd a céget. Ezáltal az egyetemen belül

olyan képzések, tapasztalatszerzési módok nyílnak meg, amikre Magyarországon eddig nem volt lehetőség.

A takarmány fehérjéhez sok fekete katonalégy kell, 12 naponta 1,6 milliárdot tenyésztenek majd – mondta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×