eur:
388.49
usd:
360.87
bux:
68650.48
2024. május 7. kedd Gizella

Százötven millió év után ismét felemelkedett az óriás

A második világháború után ismét felállították a világ legnagyobb dinoszaurusz csontvázát Berlin természettudományi múzeumában.

A Brachiosaurus 150 millió éves csontváza nagyjából 13 méter magas, szinte felér a 19 századi épület központi csarnokát koronázó üvegkupolájáig.

Az ősi maradványokat német régészek ásták ki Afrikában, még az első világháború előtt.

A Brachiosaurus csontvázát egy szintén 150 millió éves Archaeopteryx és öt másik dinoszaurusz maradványaival együtt állították ki, amelyek így együtt a világ egyik legjelentősebb fosszíliagyűjteményének számítanak.

Az óriási dinoszaurusznak, amelyet először 1937-ben csodálhatott meg a nagyközönség, pusztán a combcsontja 300 kilogramm súlyú.

A tudomány fejlődésének köszönhetően azonban most először csodálható meg megfelelő testtartásban. Ahelyett, hogy "guggolna", most egyenesen áll lábain, nyakát hosszan előre nyújtva.

Az óriás dinoszauruszok a múzeum új kiállításának részei. A tárlat az evolúciót mutatja be, felhasználva a legmodernebb számítástechnikai eszközöket és az ősmaradványokat egyaránt.

A berlini múzeum kincseinek azonban csak a töredékét lehet megtekinteni. Az intézménynek csak a madárgyűjteménye 130 ezer darabból áll, köztük ötven olyan, nagyrészt kihalt faj példányaival, amelyeket James Cook kapitány harmadik csendes-óceáni útján gyűjtöttek össze.

A múzeumban található a világ legnagyobb bogárgyűjteménye. Emlősből egymillió, halból 14 ezer darab van az intézmény birtokában.

A berlini múzeumban a második világháborús bombázások jelentős kárt tettek. Az épület a város keleti oldalára került, és mivel kevés pénzt költöttek rá, állaga leromlott.

Az intézmény keleti szárnya egészen mostanáig nagyon rossz, romos állapotban volt. A teljes renoválás a tervek szerint 2009-re fejeződik be.

A múzeum óriási gyűjteményének túlnyomó részét az emeleti szobákba zsúfolták be; az elraktározott különlegességek szinte Németország utolsó császárának kora óta érintetlenek.

Nyáron a 200 ezer üvegtégely miatt, amelyben alkohollal tartósított emlősök vannak, olyan bűz terjengett a légkondicionáló nélküli múzeumban, mint egy műtőben. Emiatt a tégelyeket folyamatosan töltik fel, és a szobákat, ahol tárolják őket, elsötétítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×