eur:
393.3
usd:
367.96
bux:
65878.39
2024. április 24. szerda György

Vetélést okozhat az immunrendszer működése

A várandós nő immunrendszerének működése áll a gyermekre vágyó párokat elkeserítő, úgynevezett szokványos vetélések felének hátterében - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetének professzora.

Az anya védi a magzatot, holott azt az immunrendszerének ki kéne löknie, mivel a magzat genetikai állományának felét az apjától örökli, így felerészben az anya számára idegen antigéneket hordoz - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetének professzora.

Az anya immunrendszerének ugyanúgy fel kéne ismernie a magzat mint idegen jelenlétét, mint ha az is egy beültetett, idegen szerv lenne - tette hozzá Szekeres-Barthó Júlia.

Hamis okok

A szakértő elmondta: az egyik elképzelés szerint ennek oka az, hogy a méh egy olyan szerv, amelyhez az immunrendszer nem tud hozzáférni. Bebizonyosodott viszont, hogy ez nem igaz, hiszen, ha nem terhes méhbe idegen szövetet ültetnek, az ugyanúgy kilökődik, mint a szervezet bármely más helyére ültetett transzplantátum.

Egy másik nézet szerint a magzatban kifejeződő idegen struktúrák nem "láthatóak" az anyai immunrendszer számára, később azonban egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy felismeri a magzat jelenlétét - fűzte hozzá a professzor.

Az immunrendszer is hibás lehet


A szervezetben, hogy védje a magzatot, beindulnak bizonyos mechanizmusok, amelyek a terhességre jellemzőek, ezek pedig átállítják a rendszer működését - közölte Szekeres-Barthó Júlia.

A szakértő hozzátette: szokványos vetélés az, ha valakinek háromnál több terhessége végződött sikertelenül. Ezek egy részének oka lehet anatómiai, hormonális vagy genetikai, az esetek legalább 50 százalékában azonban ismeretlen a háttér.

Terápia még nincs

Az ismeretlen hátterű esetek jelentős részében az immunrendszer elégtelen adaptációja játszik szerepet, ez ma már diagnosztizálható - jelentette ki a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetének professzora.

Bár számtalan ígéretes kutatás van, a megfelelő terápiát azonban még nem találták meg, a diagnózis azonban lehetővé teszi a pároknak, hogy elkerüljék az évekig tartó hiábavaló küzdelmet - közölte Szekeres-Barthó Júlia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×