eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Marsot sem kíméli a klímaváltozás

Gyors klímaváltozás zajlik a Mars felszínén, amelynek hatására elolvadhat a bolygó déli jégsapkája - állapították meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósai.

A kutatók szerint a hetvenes évek óta mintegy fél Celsius fokkal emelkedett a Mars hőmérséklete, ami érdekes módon nagyjából megegyezik a Földön megfigyelt felmelegedés mértékével.

Ám míg a földi klímaváltozásért a legtöbben az emberi tevékenységet okolják, a szomszédos bolygó esetében minden bizonnyal természetes jelenségről van szó.

A tanulmány egyik szerzője, Lori Fenton úgy véli, hogy a Mars felszínét érő sugárzás és a hőmérséklet változása hatalmas viharokat, porfelhőket kelt, ami csapdába ejti a hőt, és felmelegíti a vörös bolygót.

A NASA csapata a marsi felszín hetvenes évekből származó képét vetette össze a több mint két évtizeddel későbbi állapotokkal (előbbit a Viking szondák, utóbbit a Mars Global Surveyor szolgáltatta).

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×