eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Radikálisan új eljárással kezelik az asztmát

Az elmúlt évtized valószínűleg legnagyobb áttörését érték el az asztma kezelésében azok a brit tudósok, akik először alkalmaztak eredményesen nem gyógyszeres kezelést a rengeteg ember életét megkeserítő betegség ellen.

A kutatók közepes, illetve súlyos asztmában szenvedő embereket kezelnek, a tüdejükbe egy szondát juttatnak, amellyel a vékony légcsövecskékben található izomszöveteket hevítik túl, vagyis elégetik azokat.

A kezelés viszonylag rövid ideig, háromszor húsz percig tart, ami után a betegeknek a korábbihoz képest feleannyi asztmás rohammal kell megküzdeniük, kevesebbszer éreznek légszomjat, összességében pedig jelentősen javul az életminőségük.

A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint 112 beteget kezeltek ezzel a módszerrel, és állapotuk javulása egy évvel a kezelés után is kitartott.

Szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az utóbbi tíz évben nem tudtak gyógyszeres kezeléssel ilyen eredményeket felmutatni.

A tanulmány egyik szerzője szerint a asztmások légútjai sokkal hajlamosabbak a rángatózásra, és ezt csökkentik a legkisebb légutak izmainak részleges roncsolásával.

A brit asztmások szervezete üdvözölte az innovatív technikát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×