eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

A virágoknak köszönhető az emlősök felemelkedése

A korábbi vélekedéssel ellentétben nem a dinoszauruszok kipusztulásának, hanem a virágzó növények megjelenésének és talán a felmelegedésnek köszönhető, hogy az emlősök váltak a Föld domináns állataivá - állapította meg egy most publikált tanulmány.

A kutatók 4.500 ma élő emlősfaj átfogó családfáját készítették el, és arra a következtetésre jutottak, hogy az emlősök nem a dinoszauruszok kipusztulása után (65 millió éve), hanem jóval később, 56-34 millió éve, az eocén időszakban hajtották végre a legnagyobb evolúciós ugrásukat, ekkor váltak a Föld meghatározó állatcsoportjává.

A Nature-ben megjelent tanulmány szerint ennek legfontosabb oka a virágzó növények és az új rovarfajok megjelenése volt, amelyek bőséges táplálékforrást jelentettek az emlősöknek.

A tudósok azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az éghajlat jelentős melegedése is segítette a szőrös, melegvérű állatok felemelkedését.

Nem stimmel

A kutatók ugyan hangsúlyozták, hogy céljuk nem a dinoszaurusz-elmélet megdöntése volt, eredményeik ugyanakkor nem egyeztethetők össze annak megállapításaival.

John Glittman, a Georgia Egyetem ökológiai intézetének vezetője elmondta: ha összevetik az őslényleleteket a családfák molekuláris bizonyítékaival, akkor kiderül, hogy nem stimmel az időzítés.

Az emlősök csak a dinoszauruszok kihalása után 10-15 millió évvel kerültek túlsúlyba.

A legtöbb ma élő emlős őse 85 millió éve jelent meg, és a tudósok két olyan időszakot találtak, ahol fejlődésük széttartóvá vált, az egyik a már említett eocén-kori, a másik pedig sokmillió évvel a dinók kipusztulása előtt történt.

A dinoszauruszok eltűnése után valóban volt egy kisebb ugrás az emlősök fejlődésében, de az akkor kialakult fajok közül csak kevésnek él ma is leszármazottja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×