eur:
394.65
usd:
370.83
bux:
66474.07
2024. április 16. kedd Csongor

Parkinson-kórt okozhatnak a tartósítószerek?

Egyre több nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy a Parkinson-kórt elsősorban a környezeti ártalmak, növényvédő- és tartósítószerek okozzák - mondta az InfoRádiónak a Szent István Kórház Ideggyógyászati osztályának vezető főorvosa. Magyarországon jelenleg 18-20 ezer Parkinson-kóros beteg él.

Fazekas András közölte: a Parkinson-kórt ma még gyógyíthatatlan betegségnek kell tekinteni, és a kezelést nehezíti, hogy a betegek körülbelül 30 százalékánál rossz a diagnózis, a tüneteket az élettani öregedés tüneteinek minősítik, nem állapítják meg időben a betegséget. Amikor kiderül az igazság, sok embernél már fontos mozgásszervi funkciók károsodnak.

A Delta Parkinson Egyesület alapítója kitért arra is, hogy a 65 év körüli embereknek egy ezreléke Parkinson-kóros.

A főorvos szerint az orvostudomány ma már képes lassítani a betegség előrehaladását, például dopaminreceptorokat serkentő szerekkel. Ha elég korán kezdik el adni ezt a készítményt a betegnek, akkor nagyrészt elkerülhetők a késői típusú szövődmények - tette hozzá.

A szakember úgy véli, hogy az őssejtkutatás talán egyszer eljut oda, hogy az elpusztult idegsejtek pótlására ad majd lehetőséget, de ez jelen pillanatban nem jelent terápiás lehetőséget a legkevesebb 8,5 millió Parkinson-beteg számára.

A kiváltó okokról Fazekas András azt mondta: a betegséget elsősorban nem genetikus háttér okozza, mert bár bizonyos százalékban van családi előfordulás is, de az érintettek túlnyomó többsége valószínűleg valamilyen környezeti ártalom miatt betegedett meg.

A növényvédő- és tartósítószerek valószínűleg szerepet játszanak a betegség kialakulásában - emelte ki a Szent István Kórház Ideggyógyászati osztályának vezető főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×