INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

Az AIDS-tabletta nem biológiai óvszer

Infostart / InfoRádió

Óvatosságra intenek a szakemberek az AIDS-tablettával kapcsolatban. San Franciscóban egészséges homoszexuális férfiak már tucatszámra íratják fel maguknak a medicinát. Bár a majomkísérletek sikeresek voltak, a szer mégsem használható biológiai óvszerként.

A sikeres majomkísérletek után a lelkesedés helyett a józanságra hívja fel a figyelmet az Amerikai Fertőző Betegségek Elleni Központ és a világszenzációként számon tartott  AIDS-megelőző tabletta amerikai gyártója.

Az eddig kizárólag HIV-fertőzöttek kezelésére használt tablettát ugyanis ellenőrizetlenül és nagy mennyiségben kezdték el szedni az AIDS szempontjából fokozottan veszélyeztetett közösségek.

Az AIDS-megelőzésben reményt keltő gyógyszerre sokan úgy tekintenek, mint egy szabadjegyre az elővigyázatlan szexhez - panaszkodott az AIDS csodaszer felfedezését ecsetelő lelkes nyilatkozatokat hallva az Amerikai Fertőző Betegségek Eelleni Központ programvezetője.

Elmondta, hogy a melegek által sűrűn lakott San Franciscóban egészséges homoszexuális férfiak már tucatszámra íratják fel az új, úgynevezett kombinációs szert orvos barátaikkal, és az eddig kizárólag HIV-fertőzöttek kezelésére használt hatóanyag korlátlanul megrendelhető az interneten is.

Maga az amerikai gyógyszergyártó cég is óv már attól, hogy a termékét biológiai óvszernek minősítsék a homoszexuális férfiak, akik a hírek szerint Amerikában egy reményteljes éjszaka előtt mindig bevesznek egyet a csodaszernek hitt tablettából.

Az új keverék a majomkísérletek alapján valóban megelőzte azt, hogy a HIV-vírus szaporodni tudjon a szervezetben, ám az orvosok határozottan figyelmeztetnek: a keverék nem az immunrendszert erősíti meg, mint egy vakcina, hanem a vírus osztódását gátolja.

Ilyenformán pedig az egyre növekvő használat miatt akár hatástalanná is válhat a szer olyan esetekben, ha a fertőzés mégis bekövetkezik. Ezáltal pedig a beteg az elérhető leghatékonyabb kezelési módtól esik el.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018