INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

A génektől függ a kávé hatása

Infostart

Egy új kutatás szerint a nagy mennyiségben fogyasztott kávé csak a különös genetikai állománnyal rendelkezőknél növeli meg a szívinfarktus kockázatát. Mindez egy, a máj által termelt enzimtől függ.

A torontói egyetem kutatói a cigaretta és a kávé mennyisége mellett találtak még egy faktort, ami sokkal inkább befolyásolja a szívinfarktus kialakulását, mint az előbbiek.

Több mint kétezer olyan nőt és férfit vizsgáltak meg, akiknek 1994 és 2004 között kevésbé súlyos infarktusuk volt. A csapat arra volt kíváncsi, milyen hatással van a koffein azokra, akiknek valamilyen kardiovaszkuláris betegségük volt, illetve, hogy más anyag befolyásolja-e a betegséget.

A vizsgálat előtt tesztekkel határozták meg, hogy az egyes résztvevők milyen genetikai állománnyal rendelkeznek. Természetesen rákérdeztek a kávéfogyasztási szokásaikra is. Megállapították, hogy a koffein beindította egy enzim termelődését a májban.

Azoknál, akiknél a gének lassították az enzim által beindított folyamatokat, két-három kávé 36 százalékkal növelte az infarktus kockázatát azokhoz képest, akik csak napi egy kávét fogyasztottak.
Négy vagy annál is több csésze fekete viszont már 64 százalékkal rontotta az esélyeiket. Az emelkedés különösen magas volt az 50 év felettieknél.

Azoknál, akiknek a génállománya gyorsította az enzim működését, három kávénál még alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata, igaz ennél nagyobb mennyiségnél a különbség eltűnt.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018