eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A génektől függ a kávé hatása

Egy új kutatás szerint a nagy mennyiségben fogyasztott kávé csak a különös genetikai állománnyal rendelkezőknél növeli meg a szívinfarktus kockázatát. Mindez egy, a máj által termelt enzimtől függ.

A torontói egyetem kutatói a cigaretta és a kávé mennyisége mellett találtak még egy faktort, ami sokkal inkább befolyásolja a szívinfarktus kialakulását, mint az előbbiek.

Több mint kétezer olyan nőt és férfit vizsgáltak meg, akiknek 1994 és 2004 között kevésbé súlyos infarktusuk volt. A csapat arra volt kíváncsi, milyen hatással van a koffein azokra, akiknek valamilyen kardiovaszkuláris betegségük volt, illetve, hogy más anyag befolyásolja-e a betegséget.

A vizsgálat előtt tesztekkel határozták meg, hogy az egyes résztvevők milyen genetikai állománnyal rendelkeznek. Természetesen rákérdeztek a kávéfogyasztási szokásaikra is. Megállapították, hogy a koffein beindította egy enzim termelődését a májban.

Azoknál, akiknél a gének lassították az enzim által beindított folyamatokat, két-három kávé 36 százalékkal növelte az infarktus kockázatát azokhoz képest, akik csak napi egy kávét fogyasztottak.
Négy vagy annál is több csésze fekete viszont már 64 százalékkal rontotta az esélyeiket. Az emelkedés különösen magas volt az 50 év felettieknél.

Azoknál, akiknek a génállománya gyorsította az enzim működését, három kávénál még alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata, igaz ennél nagyobb mennyiségnél a különbség eltűnt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×