eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Golfütés az űrben

Megdőlhet a leghosszabb golfütés rekordja. Orosz űrkutatók azt találták ki, hogy a nemzetközi űrállomásról ütnek el egy labdát a Föld légkörébe. A kísérlet még ebben az évben megvalósulhat.

Ha a NASA, az Egyesült Államok űrkutatási központja is támogatja a tervet, akkor még az idén, a három felszállás egyikén megvalósulhat a terv.

Mindehhez ugyanolyan ötvözetből készítenének golfütőt, mint amiből a nemzetközi űrállomás is épült. A "sporteszközt" viszont arannyal is bevonnák.

A labda több millió mérföldet tenne meg. Amikor a golyó bekerül a földi légkörbe, felforrósodik és elolvad. Ezután többet már nem is lesz látható.

Többek szerint mindez katasztrofális balesetet okozhat az űrállomáson, a NASA is vizsgálja a kísérlet biztonsági kockázatát. Az attrakció attól is függ, hogy a labda képes-e arra, hogy elhagyja az űrállomás pályáját.

Szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy visszaessen az űrállomásra. A mutatványt az is segítheti, ha különleges köpenyt adnak a labdának.

A legrosszabb esetben a golyó elég sokáig marad ugyanabban a távolságban az űrállomástól, hogy idővel megváltozzon a röppályája, és ezzel kárt okozzon az űrállomásban.

Ez az űrszemét akár 9,4 kilométer/szekundum sebességgel is becsapódhat, ami annak felel meg, mintha egy 100 kilométer/órás sebességgel haladó, 6,5 tonnás jármű ütközne az űrállomásnak.

Ha mégis sikerül a kísérlet, akkor az ütőt visszahozzák a Földre, és jótékonysági céllal elárverezik.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×