INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

Rákot okozhatnak a dezodorok

Infostart / InfoRádió

További vizsgálatokat sürgetnek az orvosok annak tisztázására, hogy valóban mellrákot okozhatnak-e a dezodorok. Egy új tanulmány szerint ugyanis az izzadásgátlókban található kémiai anyagok átjutva a bőrön akár daganatot is okozhatnak.

Egy kutatás szerint elképzelhető, hogy rákot okozhatnak az izzadásgátló dezodorok. A Reading-i Egyetem kutatói éppen ezért további vizsgálatokat szorgalmaznak. Dr. Philippa Darbre szerint a bőrön keresztül a szervezetbe kerülő és ott az ösztrogénre ható kémiai anyagok növelhetik a mellrák kockázatát.

"Mivel az ösztrogénról tudjuk, hogy részt vesz az emberi mellrák kifejlődésében, bármilyen olyan, az ember környezetében megtalálható anyag, amely ilyen aktivitással rendelkezik és amely bejuthat az emberi szervezetbe elméletileg növelheti a nőknél a mellrák kialakulásának veszélyét" - fogalmazott a kutató.

Márpedig a dezodorok egyes hatóanyagai ilyenek, ráadásul az izzadásgátlókat jellemzően a hónaljra - tehát a mellekhez közel - fújják, ami szintén növeli a kockázatot.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy ezeket a dezodorokat gyakran közvetlenül borotválás után használják, amikor a bőr sokkal érzékenyebb és sérülékenyebb.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018