eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Rákot okozhatnak a dezodorok

További vizsgálatokat sürgetnek az orvosok annak tisztázására, hogy valóban mellrákot okozhatnak-e a dezodorok. Egy új tanulmány szerint ugyanis az izzadásgátlókban található kémiai anyagok átjutva a bőrön akár daganatot is okozhatnak.

Egy kutatás szerint elképzelhető, hogy rákot okozhatnak az izzadásgátló dezodorok. A Reading-i Egyetem kutatói éppen ezért további vizsgálatokat szorgalmaznak. Dr. Philippa Darbre szerint a bőrön keresztül a szervezetbe kerülő és ott az ösztrogénre ható kémiai anyagok növelhetik a mellrák kockázatát.

"Mivel az ösztrogénról tudjuk, hogy részt vesz az emberi mellrák kifejlődésében, bármilyen olyan, az ember környezetében megtalálható anyag, amely ilyen aktivitással rendelkezik és amely bejuthat az emberi szervezetbe elméletileg növelheti a nőknél a mellrák kialakulásának veszélyét" - fogalmazott a kutató.

Márpedig a dezodorok egyes hatóanyagai ilyenek, ráadásul az izzadásgátlókat jellemzően a hónaljra - tehát a mellekhez közel - fújják, ami szintén növeli a kockázatot.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy ezeket a dezodorokat gyakran közvetlenül borotválás után használják, amikor a bőr sokkal érzékenyebb és sérülékenyebb.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×