eur:
393.63
usd:
362.78
bux:
73351.43
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Miért nem Kolumbusz fedezte fel Amerikát?

Hétfőn mutatják be Pekingben és Londonban azt a térképet, amely szakértők szerint bebizonyítja, hogy nem Kolumbusz Kristóf, hanem Cseng Hi kínai tengernagy fedezte fel az amerikai kontinenst.

A Cseng Hi kínai tengernagy által készített világtérkép 1418-ból származik, ami azt bizonyítja, hogy már jóval (egészen pontosan 74 évvel) Kolumbusz 1492-es útja előtt körbehajózta az amerikai kontinenst.

A legnagyobb kínai tengerésznek tartott Cseng Hi térképe egyértelműen mutatja az amerikai, az afrikai és az európai kontinenst, ugyanakkor a brit szigetek hiányoznak róla, a mai Kaliforniát pedig szigetként jelöli.

Az 1418-as térkép egy 1763-ban készült hiteles másolatát egy kínai ügyvéd vásárolta meg egy pekingi antikváriumban összesen 500 dollárért (kb. 100 ezer forintért).

Vásárlásának jelentőségére csak akkor döbbent rá, amikor két évvel később elolvasta Gavin Menzies brit szerző művét, melyben a nyugalmazott brit tengerésztiszt arról írt, hogy Cseng Hi volt az első, aki megkerülte a Földet és felfedezte Amerikát.

A térképet jelenleg Új-Zélandon vizsgálják és várhatóan még hétfőn bemutatják a nagy nyilvánosság előtt is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
A gázt vagy a féket nyomja a jegybank? Mi történik?

A gázt vagy a féket nyomja a jegybank? Mi történik?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében az MNB Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntését és az azt követő tájékoztatót értékeltük, de szó volt arról is, hogy mit tehet az MNB a magas szolgáltatásinflációval szemben. Vendégünk volt Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A második blokkban a meglepetést okozó, májusi kereseti adatokról kérdeztük Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×