eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Moszkva, 2018. június 14.Az orosz Gyenyisz Cserisev ünnepel, miután belőtte a negyedik gólt a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság Oroszország - Szaúd-Arábia nyitómérkőzésén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én. Az orosz válogatott 5-0-ra győzött. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Olyasmire készül az orosz válogatott, ami eddig még soha nem sikerült neki

Ki tudja, a kötelező udvariasság, az óvatosság, vagy esetleg valós szakmai vélemény mondatja-e David Silvával, mindenesetre a Manchester City középpályása nem győzte hangsúlyozni: nem lesz könnyű dolga a spanyol válogatottnak az oroszok ellen.

Fernando Hierro együttese ma délután a rendező ország válogatottja ellen lép pályára. Ötödször mérkőzik világbajnoki mérkőzésen az aktuális házigazdával (1934-ben, Olaszországban kétszer is meccselt a Squadra Azzurrával), s még egyszer sem tudott nyerni. Sem Pozzo együttese ellen, sem 1950-ben a brazilokkal szemben, sem pedig 2002-ben Dél-Koreában. Igaz, mindannyiszor olyan bírói nyomás mellett, amilyenre eddig 2018-ban, itt, a tornán még nem volt példa.

David Silva szerénysége azért is érthető, mert a spanyolok eddig nem tündököltek.

A portugálok ellen játszottak talán a legjobban (3-3), de nem nyertek. Iránt legyűrték a már a harmadik gólját jegyző Diego Costa szerencsés találatával, majd az utolsó percben egyenlítettek ki másodszor a lelkes marokkóiak ellen. De Gea eddig önmagához képest gyengén véd, a védelem nem jeleskedik, talán csak Diego Costa és Isco teljesítményére nem lehet panasz. David Silva azt is mondta, nem foglalkoznak különösebben a kritikákkal, ő már 12 éve válogatott, de többnyire csak bírálatot kapott ez idő alatt a válogatott a sajtótól.

Hierro kapitány szerint a tornán új szakasz kezdődik most,

az előző tornák hasonló szakasza megmutatta már, hogy elég egyetlen hiba, s nem a nagyobb tudású csapat jut tovább. Szerinte tökéletesen kielemezték az orosz válogatottat, tisztában vannak azzal, miben erős az ellenfél, de azzal is, hogyan lehet esetleg „megfogni".

Hierro tervezett kezdőcsapatában nincsen meglepetés: De Gea – Dani Carvajal, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Busquets, Iniesta, Koke; David Silva – Diego Costa, Isco.

Az oroszok a Szovjetunió szétesése óta még soha nem tudták legyőzni a spanyolokat,

a hat meccsből kettő döntetlenül végződött (a legutóbbi tavaly egy felkészülési mérkőzésen, 3-3), négy vereséget hozott. Beleértve a „szovjet" időket, bármilyen hihetetlen, de a Szbornaja nem nyert mérkőzést a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában 1966, a magyarok elleni 2:1 óta. (Sőt: történetében az az egyedüli, amelyet megnyert!) Részben ebből is következik: a mai az első alkalom, hogy az orosz válogatott júliusban egy nagy tornán mérkőzést játszik.

A világbajnokságon eddig kétarcú csapatnak bizonyult, két gyengébb ellenféllel, Szaúd-Arábiával és Egyiptommal szemben a legszebb arcát mutatta, Uruguayjal szemben viszont a legcsúnyábbat, azt, amelyiket a torna előtti egy évben láthatott a világ. Sztanyiszlav Csercseszov az Akinfejev – Fernandez, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov, Golovin, Cserisev – Dzjuba tizenegyet tervezi, ebben sincsen meglepetés. Cserisev, aki az első két mérkőzésen három gólt szerzett, a Real Madriddal nyert Bajnokok Ligáját is, hatéves kora óta Spanyolországban él, az orosz sajtó szerint akcentussal beszéli az anyanyelvét.

A mérkőzést ma 16 órától a moszkvai luzsnyikiban játsszák. Az orosz fővárosban pénteken szakadt az eső.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×