eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin
Szocsi, 2018. június 30.Az argentin Lionel Messi (fent) és a portugál Cristiano Ronaldo az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében a Franciaország, illetve Uruguay ellen játszott mérkőzéseiken a Kazany Arénában, illetve a szocsi Fist Stadionban 2018. június 30-án. Mindkét sztár csapata kiesett. (MTI/AP)
Nyitókép: MTI/AP

A nap, amelyen Messi és Ronaldo is elköszönt a vb-től

2018. június 30. – ez volt a nap, amelyen Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is elbúcsúzott, nagy valószínűséggel pályafutása utolsó világbajnokságától. Úgy, hogy a XXI. század eddigi legsikeresebb két játékosa egyetlen gólt sem szerzett a vb-k egyenes kieséses szakaszában. A szombati nap hősei a Paris Saint-Germain csatárcsillagai voltak, Kylian Mbappé és Edinson Cavani is két-két gólt szerzett.

A franciák, kihasználva Mbappé gyorsaságát, gyorsan vezetést szereztek az argentinok ellen, az okkal megítélt büntetőt Antoine Griezmann értékesítette. Aztán a hagyomány folytatódott: a franciák még soha nem veszítettek mérkőzést, ha Griezmann gólt szerzett.

A „Kékek” uralták a játékot, az argentinok mégis ki tudtak egyenlíteni, egy újabb párizsi, Ángel Di María bombagóljával. (Ez volt a torna eddigi legnagyobb távolságról rúgott gólja.) Sőt, a második játékrész elején az Albiceleste még a vezetést is megszerezte, Lionel Messi lövésébe Gabriel Mercado beletette a lábát, Hugo Lloris nem tudott védeni. A dél-amerikaiak azonban nem sokáig örülhetek a vezetésnek, a franciák a nemzetközi porondon legkevésbé ismert játékosa, Benjamin Pavard ritkán látható, gyönyörű lövéssel egyenlített.

Jobbhátvédként Nacho a portugáloknak lőtt gólját idézte, vagy még inkább a brazil Josimar 1986-os találatát. A következő két gólt Kylian Mbappé rúgta, egyet ballal, majd egyet jobbal.

Kazany, 2018. június 30.
A francia Kylian Mbappé (b2) berúgja csapata harmadik gólját a Franciaország – Argentína mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében Kazanyban 2018. június 30-án. (MTI/AP/Frank Augstein)
Kazany, 2018. június 30. A francia Kylian Mbappé (b2) berúgja csapata harmadik gólját (MTI/AP/Frank Augstein)

Pelé 1958-as berobbanása óta ő az első tizenéves futballista, aki egy vb-tornán legalább három gólt szerzett. Ugyancsak Pelé óta ő az első, aki tizenévesen két gólt szerzett egy vb-mérkőzésen. Az argentinok egyre inkább érezték vesztüket, de becsületükre legyen mondva, az utolsó pillanatokig próbálkoztak. A hosszabbításban messi tökéletes beadásából a tornán érthetetlenül kevés szerepet kapó Sergio „Kun” Agüero 4-3-ra alakította az állást, illetve beállította a végeredményt.

Argentína kiesett, nagyon messze volt attól, hogy megtörje immár huszonöt éves átkát, s megnyerjen egy nagy tornát. 2014-ben döntőt játszott, ott csak egy góllal kapott ki a németektől, de 2010-ben Fokvárosban 4-0-ra verte meg a Nationalelf. Egyébként 1986 óta van egyenes kieséses szakasz újra a csoportkör után, akkor nyertek az argentinok. S azóta mindig európai válogatott ellen véreztek el az egyenes kieséses szakaszban. 1986, a belga–szovjet mérkőzés óta először esett ki három gólt szerző válogatott. Lionel Messi 756 perc alatt egyetlen gólt sem lőtt a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában. (Viszont ő az egyetlen futballista, aki a legutóbbi négy világbajnokság mindegyikén adott gólpasszt.)

Az Ole című argentin napilap Di Maríának adta a legjobb jegyet (7), Agüerónak a második legmagasabbat (6), Messi, Meza és Otamendi ötöst. A többiek alacsonyabbat. A legrosszabbat Rojo (2), aki az elején felrúgta Mbappét a tizenhatoson belül.

A franciák mind a négy kapura menő lövéséből gól lett, Didier Deschamps győztes mérkőzésen lett a francia szövetségi kapitányok között egyedüli szereplési rekorder. Nyolc sárga lapot adott a játékvezető, ez a mostani tornán rekordbeállítás, csak a Belgium–Panama mérkőzésen adtak ennyit.

Uruguayt Cavani lőtte a következő körbe

Az esti mérkőzésen Uruguay a két gólt szerző Edinson Cavani vezérletével 2-1-re legyőzte az Európa-bajnok Portugáliát, s az elődöntőért játszhat majd Nyizsnij Novgorodban a franciákkal. A Celeste pazar támadással indított, Cavani hosszú labdát adott Luis Suáreznek a bal oldalra, majd megindult, s a visszaívelést befejelte.

Szocsi, 2018. június 30.
Az uruguayi Edinson Cavani (k) befejeli csapata első gólját Rui Patricio portugál kapusnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének Uruguay – Portugália mérkőzésén a szocsi Fist Stadionban 2018. június 30-án. (MTI/AP/Darko Vojinovic)
Szocsi, 2018. június 30. Az uruguayi Edinson Cavani (k) befejeli csapata első gólját Rui Patricio portugál kapusnak (MTI/AP/Darko Vojinovic)

A portugálok az első félidőben nem találták a dél-amerikaiak védekezésének ellenszerét, megérdemelten vezetett Óscar Washington Tabárez együttese. Fernando Santos kicsit átszervezte a csapata játékát a második félidőre, s ennek meglett az eredménye, Pepe fejjel ki tudott egyenlíteni. Ő lett a legidősebb portugál vb-gólszerző 35 évesen és 124 naposan.

Az uruguayiak 2018-ban először kaptak gólt válogatott mérkőzésen, 597 perc után került Fernando Muslera kapujába a labdát. A világbajnokságon természetesen ez volt az első kapott góljuk, gólja.

Nem állt sokáig „ikszre” a mérkőzés, Edinson Cavani újra vezetést szerzett a Celestének. Már a harmadik gólját szerezte a tornán, csak Cristiano Ronaldo és Lukaku (4-4), valamint Harry Kane (5) előzi meg a góllövőlistán. A PSG sztárja a második félidő közepén megsérült, ettől kezdve az uruk nem is tudták annyit a támadótérfélen tartani a labdát, a portugálok fölénye állandósult. Ám az Európa-bajnok nem tudott kiegyenlíteni, Cristiano Ronaldo sem szerzett még gólt vb egyenes kieséses szakaszában játszott mérkőzésen. (514 perc alatt.) Uruguay nyert, továbbjutott, s a legutóbbi három világbajnokságból másodszor is jobban zár, mint Argentína. A Celeste az 1930-as világbajnokság óta először nyerte meg világbajnokságon az első négy meccsét – akkor világbajnokok lett.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×