eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin
Moszkva, 2018. június 27.A brazil Neymar, miután a brazilok 2-0-ra győztek a Szerbia – Brazília mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában a moszkvai Szpartak Stadionban 2018. június 27-én. (MTI/EPA/Mahmúd Háled)
Nyitókép: Mahmúd Háled

Négy évtizedes sorozatot építettek a brazilok

A szerdai játéknap bombameglepetése a címvédő Nationalelf kiesése volt. A hívei most legalább annyira csalódottak, mint voltak a brazilok négy éve, az akkor szárnyaló németek elleni 1-7 után. Ha már a braziloknál tartunk: az aranyzöld mezesek könnyed játékkal verték meg a szerbeket, s megnyerték a csoportjukat.

Délután az azonos időben kezdődött két mérkőzés első félideje nem hozott gólt, sem Kazanyban, sem Jekatyeringburgban. Ez azt jelentette, hogy a szünetben maradt a négy csapat közötti eredeti sorrend, a mexikóiak és a németek álltak továbbjutásra. A második játékrész elején a svédek megszerezték a vezetést, s végül a csoportelsőséget is, miután 3-0-ra kiütötték az első két meccsén mutatott teljesítményétől messze elmaradó mexikói együttest. Andreas Granqvist, a svédek csapatkapitánya már a második tizenegyesgólját lőtte a tornát. 2002 óta Granqvist az első svéd, aki egy vb-n legalább két gólt szerzett. Mivel a svédek csoportelsők lettek, aligha kérdés már, hogy jó döntés volt-e Zlatan Ibrahimovicot kihagyni a keretből. (Ami, persze, nem jelenti azt, hogy vele nem jutottak volna tovább a sárga-kékek.)

A szerdai volt a svédek legnagyobb különbségű győzelme az 1994-es amerikai World Cup bronzmérkőzése óta. A legutóbbi négy alkalommal, amikor részt vettek a világbajnokságon, mindig tovább tudtak lépni a csoportból.

Mexikó 1978 (!) óta nem szenvedett ilyen súlyos vereséget a világbajnoki tornákon. A legutóbbi nyolc alkalommal mindig továbbjutottak a csoportkörből – most nem rajtuk múlt, hogy versenyben maradtak, ha a németek nyertek volna, kiesnek az első két fordulóban hat pontot szerző „aztékok”. Még egy érdekesség:

Jesus Gallardo vb-rekordot állított fel azzal, hogy már a 15. másodpercben sárga lapot kapott.

A svédek nagyon jól jártak az első hellyel, azt már lehet tudni, hogy az egyik elődöntős Svédország, Svájc, Belgium, Anglia, illetve Szenegál, Japán vagy Kolumbia közül lesz egy csapat.

A németek a dél-koreaiakkal futballoztak – rosszul. Enerváltak, ötlettelenek és kedvetlenek voltak, alig akadt helyzetük az utolsó tíz percig. Az ázsiaiak a 92. percben Kim Jung Gvon révén vezetést szereztek, noha a játékvezető először les miatt érvénytelenítette a góljukat. A VAR segítségével aztán felülbírálta a saját döntését, s ezzel már szinte lehetetlen helyzetbe kerültek a németek. De hátra volt még öt perc! A címvédő támadott, Manuel Neuer is előrement, aztán elcselezte magát az ellenfél tizenhatosánál, a dél-koreaiak megszerezték a második góljukat.

Németország még soha nem zárta mindössze két szerzett góllal,

a címvédő csak egyszer szerzett, ha részt vett a tornán, a mostani német csapatnál kevesebb gólt: 2002-ben a franciák egyet sem lőttek. Németország a legutóbbi három vb-meccséből kettőn nem szerzett gólt. Előtte tizenöt meccsből kettőn nem szerzett.

A lapok nem kímélték a német csapatot. A bécsi Kronen Zeitung vb-blamáról írt, s kiemelte Németország csomagolhat. A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint nem sikerült a generációváltás, a csapatnak nem volt vezéralakja, s ötlettelennek bizonyult. A L’Équipe azt írta: hihetelten, de igaz, Németország repülhet haza.

Este némi meglepetésre Svájc csak 2-2-es döntetlent játszott Costa Ricával, ennek ellenére továbbjutott. A Nati legutóbbi 25 mérkőzésén csak egy vereséget szenvedett, még a selejtezőkön, a portugáloktól kapott ki. 2006-ban is veretlenül játszották végig a csoportmérkőzéseiket. Ahogyan a szerbek ellen, úgy ezúttal is két, az egykori Jugoszláviából származó családban felnőtt játékos lőtte a góljukat, ezúttal Blerim Džemaili és Josip Drmić.

Costa Rica nem távozik gól, sőt pont nélkül a tornáról, noha már az első két meccs után kiesett. A közép-amerikaiak egy tizenegyesből egyenlítettek, Bryan Ruíz labdája a lécről kipattant, de a vetődő Sommer kapus tarkójára, onnan jutott a kapuba. Mindössze két kapusnak írtak fel korábban öngólt, a spanyol Andoni Zubizarretának 1998-ban és a hondurasi Noel Valladaresnek 2014-ben.

A brazilok Paulinho és Thiago Silva egy-egy góljával verték meg a szerbeket, akik így kiestek. A Barcelona játékosának klubtársa, Coutinho adta a passzt, a harmadik vb-meccsén a két gólja után ez volt az első gólpassza. A mérkőzés legjobbjának Paulinhót választották.

A brazilok 1978 óta mindig csoportelsőként léptek tovább, most is.

ű1966-ban, amikor a magyar csapattól is kikaptak, búcsúztak legutóbb a csoportszakaszban. Oroszországban egy gólt kaptak eddig, az is valójában szabálytalan volt. A legutóbbi két mérkőzésükön nem kaptak gólt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×