eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
Szentpétervár, 2018. június 15.Iráni játékosok a levegőbe dobálják szövetségi kapitányukat, Carlos Queirozt, miután győztek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első fordulójában játszott Marokkó – Irán mérkőzésen Szentpéterváron 2018. június 15-én. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)
Nyitókép: Anatolij Malcev

Egy portugál zúzhatja szét a portugál vb-álmokat

Carlos Queiroz, az irániak edzője élete különleges napjának nevezte a mait. Nincsen irigylésre méltó helyzetben: hazája válogatottját kellene legyőznie csapatával a továbbjutáshoz. Ha sikerül, a portugálok valószínűleg kiesnek.

Volt már, nem is kevés, hasonló példa a futballtörténelemben, először az 1938-as tornán, amikor az egyik elődöntőben Nagy József meccselt a svédekkel a magyarok ellen. Az egykori MTK-balszélső a Nemzeti Sportban már egy hónappal korábban azt mondta: ha eljut a két csapat a találkozásig, a magyaroknak nem kell izgulniuk, sokkal jobbak, mint a svédek. Aztán az északiak már az első percben vezettek, más kérdés, hogy aztán a mieink tényleg jobbak voltak, s 5:1-re nyertek.

Carlos Queiroz iráni csapata és a portugálok között talán nincs ekkora különbség, vagy akár azt is mondhatnánk, Cristiano Ronaldónyi a különbség. Merthogy a két keret további 45 játékosa még nem szerzett gólt a tornán, az irániak győztes gólját az első mérkőzésen egy marokkói védő fejelte, az Európa-bajnoknál pedig mind a négy eddigi gól a Real Madrid aranylabdásának a nevéhez fűződik. Ronaldónál csak éppen egy iráni futballista szerzett több gólt válogatott mérkőzéseken – de Ali Daei már régen visszavonult. A korábbi Bielefeld-, Bayern München- és Hertha-játékos 37 évesen még részt vett a 2006-os világbajnokságon, amelyen legutóbb vb-meccset játszott egymással a portugál és az iráni csapat. A Luiz Felipe Scolari által irányított, végül negyedik portugálok 2-0-ra győztek.

Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya, aki egyébként kifejezetten jó barátságban van Carlos Queiroz-sal, természetesen dicsérte az ellenfelet, megemlítve, hogy nagyon szervezett, jó csapat, amelynek kulcsjátékosai a spanyol, a görög és az orosz bajnokságban játszanak. Nyilván ettől még a portugálok erősebbek, de Santosnak abban igaza van, hogy az irániak a spanyolok ellen megmutatták, hogy nem könnyű legyőzni őket.

Különleges közjáték történt mára virradóan: iráni szurkolók egy hangos csoportja a portugálok szállodája előtt megpróbálta elérni, hogy Cristiano Ronaldo ne aludjon. A sztár egy idő után mutogatta nekik, hogy szeretne pihenni, éjszaka van, de attól csak még hangosabbak lettek. Ronaldónak volt már hasonlóban része, amikor a PSG hívei Párizsban megpróbálták elvinni az álmát – a maga módján, látványos góllal felelt erre a mérkőzésen.

A másik ma esti találkozón Spanyolország és a már kiesett Marokkó találkozik. Fernando Hierro szövetségi kapitány szerint a spanyoloknak határozott célja, hogy megnyerjék a csoportot, függetlenül attól, hogy mire pályára lépnek, már tudni fogják, ebben az esetben az orosz vagy az uruguayi válogatott következik-e a számukra. A papírforma alapján, amennyiben csoportelsők, játszhatnak előbb az uruguayiakkal, a horvátokkal, s az angolokkal, ha másodikok, akkor az oroszokkal, a németekkel vagy a brazilokkal, s az elődöntőben a franciákkal. De azért ebben finoman szólva is sok a bizonytalanság.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×